10 Ekim’de katledilenler 22’nci ayında anıldı

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı önünde gerçekleşen katliamın 22’nci ayında katliamda yaşamını yitirenler anıldı. KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Bu alan ‘Emek Demokrasi ve Barış’ meydanı olarak anıtlaştırılmalı” diyerek katliamda yaşamını yitirenlerin mücadelelerine sahip çıkacaklarını söyledi.

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’da düzenlenen Barış Mitingi’ne yönelik gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitiren 102 kişi, katliamın 22’nci ayında Ankara Garı önünde anıldı. Polis yolları trafiğe kapatırken meydanda bulunan 10 Ekim’de yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu anıt etrafında güvenlik önlemleri alındı. Anmaya Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yöneticileri, KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri, yaşamını yitirenlerin yakınları, yaralananlar ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin temsilcileri katıldı. “10 Ekim’i unutma unutturma”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganları atan yurttaşlar, “Barışı umut edenleri unutmadık unutturmayacağız” ve “İnadına barış” yazılı pankartlar açtı. Alanda ayrıca 102 kişinin resminin basılı olduğu 10 Ekim-Der imzalı pankart ile yaşamını yitirenlerin dövizlere basılı fotoğrafları taşındı.

‘BU MÜCADELEYE BİZ DEVAM EDECEĞİZ’

Anmada konuşan KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, yaşanan katliamın utanç olduğunu belirtti. 10 Ekim’de yaşamını yitirenlerin mücadelelerine sahip çıkacaklarını belirten Bozgeyik, “Onların bıraktığı yerden bu mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu. Gar önündeki meydanın adının 10 Ekim Barış ve Demokrasi Meydanı olarak değiştirilmesi için talepte bulunduklarını söyleyen Bozgeyik, “Bu alanın adının değişmesi için mücadelemiz sürecek” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE TARİHİNİN EN BÜYÜK KATLİAMI’

Bozgeyik’in konuşmasının ardından katliam saati olan saat 10.04’te yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Bu ülke adaletini bu meydanda kaybetmiştir. Türkiye tarihinin en büyük katliamı şu an bulunduğumuz alanda herkesin gözleri önünde yapılmıştır” diye konuştu.

‘HENÜZ ASIL SORUMLULAR YAKALANMIŞ DEĞİL’

10 Ekim katliamı davasının 5. duruşmasının 25-26 Eylül’de Ankara’da devam edeceğini hatırlatan Coşgun, “Mahkeme salonuna henüz bu katliamın tüm sorumluları getirilmiş değil. Doğrudan suç fiiline dahil olan sanıkların çeşitli operasyonlarda öldürülmesi, yurtdışına kaçabilmesi bu davaya gölge düşürmektedir” şeklinde konuştu.

‘KAMU GÖREVLİLERİNDEN HESAP SORULACAK’

Kamu görevlilerinin sorumluluğuna dikkat çeken Coşgun, “Ayrıca bu davanın üzerindeki en büyük gölge, kamusal sorumlulukları gereği Türkiye tarihinin en büyük katliamını önlemesi gereken kurumların, bu kurumların başlarında bulunanların ve siyasal olarak sorumlu olanların hesap vermemesidir. Bu hesap da er geç sorulmalıdır. Sorulacaktır” ifadelerini kullandı.

‘BU MEYDAN ANITLAŞMALI’

Gar önündeki meydanı işaret eden Coşgun, “Bu alanın ‘Emek, Barış ve Demokrasi’ temasını içerecek şekilde anıtlaştırılmasını talep ediyoruz. Bu meydanda kaybettiğimiz adalet duygusunun yeniden inşa edilmesi için bu alanın bir bütün olarak, bir hafıza olarak bu amaçla anıtlaştırılması gerekmektedir” diye kaydetti.

EN SON EKLENENLER