@eyalet_lordu Türkçeleştirilen müziği açıkladı, Serdar Ortaç hesabını kilitledi

 Çalınarak Türkçeleştirilen Kürt müziği üzerine paylaşımlarıyla bilinen “Serhad Eyalet Lordu” (@eyalet_lordu) isimli sosyal medya fenomeni, Serdar Ortaç’ın Koma Wetan’ın 1978’de yayımlanan “Cahiltî” müziğini nasıl 1999’daki “çalarak” albümüne koyduğunu anlattı. Ortaç, iddialara yanıt vermek yerine gelen tepkiler üzerine twitter hesabını korumaya aldı.

Twitter’da dengbêjlerin eserlerini, stranların hikayesini ve Türkçeleştirilen Kürt müziği paylaşımları ile dikkat çeken Serhat Eyalet Lordu (@eyalet_lordu) isimli fenomen son olarak Serdar Ortaç’ın izinsiz olarak Kürtçe bir eseri nasıl albümünde kullandığının hikayesini ortaya çıkardı.

Serhat Eyalet Lordu’un paylaştığı bilgilere göre; Serdar Ortaç, Koma Wetan’ın 1978 yılında çıkarttığı “Cahilti” isimli parçasını, 1999 yılında çıkarttığı albümünde Türkçeleştirerek “Cahil” ismi ile yer verdi.

Serhat Eyalet Lordu kendi hesabında parçanın Türkçeleştirilme hikayesini ve sürecini şöyle anlattı: “Onuncu yıl marşını okuyarak ‘bu vatan bizim, ellerin değil’ (Ahmet Kaya’nın linç edildiği ödül töreni) dediğin bir dönemde, ne tesadüf ki aynı yıl vatani görevini yapmamak için ‘askerlikten kısmen veya tamamen kurtulmak için hile yapmak’ suçundan 54 gün Mamak Askeri Cezaevi’nde kaldın. O dönem koğuş arkadaşın Kadir Sadık sana Koma Wetan’ın kasetini dinletiyor. Sen de hapisten çıkınca kaset yapıp bu şarkıyı okuyorsun. Bu şarkının çalıntı olduğunu fark eden Kom müzik, kasetini çıkaran Emre Plak ile görüşme yapıyor. Sen de kabullenip Koma Wetan’dan aldığını itiraf edip maddi olarak her türlü tazminatı ödemeyi kabulleniyorsun. Ama nedense Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’ne (MESAM) gidip bu şarkıyı anonim olarak kayıt ettiriyorsun. Ve her türlü görüşmeye kapıları kapatıp bu hırsızlığın üstünü örteceğini sanıyorsun. Yanılıyorsun Serdar…”

ADRESİNİ KORUMAYA ALDI

@eyalet_lordu’nun paylaşımlarından sonra birçok hesap, lordun mesajları ile Serdar Ortaç’ın hesabını etiketleyerek tepkilerini dile getirdi. Bunun üzerine Serdar Ortaç, Serhat Eyalet Lordu’nun mesajlarına yanıt vermek yerine 1 milyon 170 bin takipçili “@Serdarortacs” adresini korumaya aldı.

Serhat Eyalet Lordu ise, “Hesabını kilitleyerek bu işin üstünü örtemezsin… Bir de fanları değil seni bekleriz açıklama için” diyerek bu işin takipçisi olacağını duyurdu.

EN SON EKLENENLER