HDP’li Öcalan Tarsus Cezaevi’ndeki ihlalleri Meclis’e taşıdı

HDP’li vekil Dilek Öcalan, Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşananları Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, OHAL ile birlikte tavan yapan cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması talebi ile soru önergesi verdi. Öcalan, önergesinin gerekçesinde, “Tutuklu ve hükümlülere yönelik ikinci bir ceza haline gelen bu uygulamaların bir kısmı Meclis gündemine de gelip basına yansıdığı ve kamuoyu tepkisiyle karşılandığı halde, cezaevi politikalarında bir değişikliğe gidilmemiştir” ifadesi yer aldı.

Öcalan önergesinin devamında Tarsus’ta yeni açılan Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki hak ihalelerine yer vererek, “1996 yılında 11 siyasi tutuklunun yaşamını yitirdiği, 24’ünün yaralandığı katliamda Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin 2’nci Müdürü olan Mahmut Çaça, şu anda müdür olarak görev yapıyor” dedi.

Öcalan, Adalet Bakanı Gül’e şu soruları yöneltti:

“* Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşanan işkenceler ile ilgili bakanlığınızın başlatmış olduğu bir soruşturma var mıdır?

* Cezaevinde yaşanan ağır hak ihlallerinde Bakanlığınız neden sorumluluklarını yerine getirmemektedir? Konu ile ilgili denetimler bakanlığınızca hangi aralıklarla ve ne şekilde yapılmaktadır?

* Mahkumlar, gardiyan ve askerlerin, ‘Biz size daha 90’ları yaşatacağız. Bize talimat geldi, size daha bunun beterini yapacağız. Hatta 90’lardan daha beterine hazır olun’ diyerek kendilerini tehdit ettiklerini söylemektedirler. İlgili personel bu pervasızlığı nasıl sergileyebilmektedir? Bakanlığınızın bu talimatla bir ilgisi var mıdır?

* Son bir yıl içinde tutuklu ve hükümlülere yönelik işkence, dayak, tecrit gibi ağır suçlar işlemiş kaç kamu görevlisi tespit edilmiştir? Bu görevliler için ne tür yaptırımlara başvurulmuştur?”

EN SON EKLENENLER