‘Karanfil Mevsimi’ raflarda

Gazeteci-yazar Akın Olgun’un köşe yazıları ve şiirlerden oluşan “Karanfil Mevsimi” adlı raflardaki yerini aldı. Olgun, kitapta yer alan yazılarını, “Vicdan yazıları” olarak tanımlıyor.

Gazeteci-yazar Akın Olgun, gazete ve dergilerde yayınlanan yazı ve şiirlerini “Karanfil Mevsimi” ismi ile kitaplaştırdı. Fırat Yayınları’ndan çıkan kitapta Olgun’un son 7 yılda Arasöz Sanat ve Politika Dergisi, Gazete Karınca, Mavi Melek, Mavi Peri, Hayal Pusulası, BirGün Gazetesi, Duvar Gazetesi, Jiyan.org gibi birçok gazete, dergi ve internet sitesinde yayınlanan yazıları yer alıyor.

Kapak çiziminin gazeteci Pınar Öğünç’e ait olduğu kitabını Olgun, Ankara katliamında yaşamını yitirenlere adıyor. Kitapta Olgun’un Cumhuriyet Gazetesi aracılığı ile tutuklu gazeteci Ahmet Şık’a yolladığı mektup da yer alıyor.

Karanfil taşıyanların öyküsünü ve sahiplerini “Karanfil Mevsimi” adı ile kaleme alan yazar Olgun ile kitaba ilişkin konuştuk.

‘ÖLÜ TESLİM ETMEK ÖLÜ ELE GEÇİRMENİN BİR BAŞKA ADI’

Yedi yıl cezaevinde kaldıktan sonra yurt dışına çıkmak zorunda kaldığını söyleyen Olgun, “Ölen her tutsak, sadece kendi öyküsü ile ölmez” başlığı hasta tutsakların yaşadıklarını kaleme aldığını belirterek, cezaevi politikasını “Ne olursa olsun ölü teslim etmek, ölü ele geçirmenin bir başka adı” diyerek yorumluyor.

‘BU SADECE BANA AİT DUYGU DEĞİL’

Yurtdışında olsa da Türkiye’de yaşanan gelişmeleri yakından takip eden Olgun, bu duygunun yalnızca kendisine ait olmadığını söyleyerek, “Gözü, kulağı Türkiye’de olan, demokrasi, özgürlük ve barış için yüreği atan herkes için bu böyle. Aslına bakarsan içerisi ve dışarısı yok artık. Çünkü baskı, hukuksuzluk ve şiddetin çeperi o kadar geniş ve ağzı o kadar büyük ki, içeride veya dışarıda olmak bir şey değiştirmiyor.” dedi.

‘KİTAPTAKİ YAZILAR VİCDAN YAZILARI’

Kitapta yer alan yazılarına sadece kendi yazdıkları olarak bakmadığını söyleyen Olgun, “Yazdıklarımız diye bakmayı tercih ediyorum. Kolektif bir yazım mücadelesinin parçası olmanın en güzel yanı bu. Kelimelerimiz, cümlelerimiz birbiri içinde büyüyor, çoğalıyor ve yayılıyor. Yazdıklarımıza buradan bakınca; güncelliğini koruyor” dedi.
Kitapta yer alan yazıları seçerken her yazının önüne bir şiir koymaya da özen gösterdiğini belirten Olgun, vicdana dokunan her sözün dönüştürücü olduğuna inanarak cümlelerini inşa ettiğini söyledi. Olgun, “Vicdan acıları yarıştırmaz, onları birbirleriyle buluşturup, hemhal ettirir ve dönüştürür her zaman. Kitapta yer alan yazılar vicdan yazıları” dedi.

Olgun, yazılarının kitapta bir araya gelmesinin önemli olduğunu söyledi.

AKIN OLGUN KİMDİR?

1975 yılında Ankara’da dünyaya gelen Olgun, 7 yıl cezaevinde kaldıktan sonra İngiltere’ye yerleşti. 2009-2015 yılları arasında Sabah Gazetesi’nin Londra Muhabirliği’ni yaptı. Arasöz Sanat ve Politika Dergisi, BirGün Gazetesi, Cumhuriyet, Yeni Özgür Polita, Gazete Karınca, Jiyan.org, Bianet ve Sendika.org gibi haber siteleri, gazete ve edebiyat dergilerinde yazıları yayınlandı.
Olgun daha önce de “Adları Saklıdır”, “Ecel Öyküleri” kitaplarıyla okuyucu ile buluşmuştu.

EN SON EKLENENLER