‘Selahattin Demirtaş 25 gündür Meclis başkanından yanıt bekliyor’

Van’daki Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne, HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa milletvekili Osman Baydemir, HDP Van milletvekilleri Lezgin Botan, Bedia Özgökçe Ertan, Adem Geveri, İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ile Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, HDP, DBP Van il ve ilçe örgütleri katıldı.

“YARGIYI, SOPA OLARAK KULLANIYORSUN”

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Vicdan ve Adalet Nöbetinin dördüncü gününde siyasi tutuklular ve ihraç edilen akademisyenler üzerinden Türkiye’deki yargı sistemini eleştirdi. Baydemir şöyle dedi:
“Belediye başkanlarımıza, siyasi tutuklulara, sadece kaleminden dolayı tutuklananlara, cezaevinde bulunan Semih ve Nuriye’lere adalet ve vicdan borcumuz var. Vicdan tecelli edinceye kadar bu hareketimiz ve çabamız devam edecek. Bir kez daha ifade etmek gerekir ki adeta bütün insani değerler son iki yıldır ağır saldırı altında. Neredeyse 5 bini aşkın hâkim ve savcı önce görevden el çektirildi, açığa alındı, tutuklandı. Şimdi de tek tip bir yargı inşa etme çabası içindeler. Ve yargıyı muhalefeti susturmanın bir sopası, bir silahı haline dönüştürmek istiyorlar. Bununla da yetinmiyorlar en son Adalet Bakanlığı bir avukatlık talimnamesi yayınladı. Bir kere bağımsız bir adaletten söz edebilmemiz için savunma hakkının kutsallığından söz edilmesi gerekiyor. Tıpkı iddia makamı savunma özgür değilse yargının bağımsızlığından söz etmek mümkün değildir. Şimdi bu genelgede hakkında herhangi bir siyasi istinat bulunan avukatlar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın keyfiyetiyle ilgili davalardan el çektirilebiliyor. Yani savunma makamının kendisi bir tehdit ile karşı karşıya. Bunun anlamı çok açık ve nettir. Nasıl ki Guantanamodan ilham alanlar cezaevlerinde tek tip elbise dayatıyorlar, şimdi de yargı makamının kendisine tek tip bir savcı, tek tip bir hakim, tek tip bir avukat oluşturmaya çalışıyorlar. İnsan hakları savunucusu avukatların mesleklerinin ellerinden alınmasıyla karşı karşıyalar.”

HDP Grup Sözcüsü Baydemir, toplumun siyasi tercihlerine her zaman saygı duyduklarını ve duyacaklarını belirterek “Sen yüzde 50’nin temsilcisi ve iradesi olduğunu söylüyorsun, bu toplumda en az yüzde 50 beni destekliyor diyorsun. Toplum kimi destekliyorsa toplumun iradesi başımız gözümüz üstüne kabulümüzdür. Peki, nasıl olurda toplumun yüzde 50’sinin iradesini teveccühünü kazanan bir lider, toplumun yüzde 13’ünün teveccühünü kazanan bir liderden korkar. Siz tarihe muhalefetinden, demokrasiden korkan genel başkan olarak geçeceksiniz” dedi.

Temel çıkış noktasının ülkeyi faşizmden kurtarmak olduğunu belirten Baydemir, “Bugün Türkiye’de bir zafiyet varsa AKP- MHP şer koalisyonu ile bu ülkenin yönetilmiş olmasıdır. Hiç şüpheniz olmasın ülke bu şer cephesinden kurtarılacaktır. Bu da onurlu bir barış mücadelesiyle gerçekleşecektir” diye konuştu.

25 GÜNDÜR MECLİS BAŞKANI CEVAP VERMİYOR

Baydemir, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın vekillere sahip çıkmadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eş Genel Başkanımız Demirtaş, 25 gündür Meclis başkanından yanıt bekliyor. Anayasa Mahkemesi’ne milletvekillerinin tutuklanmasının anayasaya açık ihlal olduğu gerekçesiyle dava açtık. Ve Anayasa Mahkemesi’nin bu konuyla ilgili içtihat kararı var. Adalet Bakanı Anayasa Mahkemesi’ne 3 ay önce bir dilekçe gönderdi. Ve dedi ki Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olması meclis faaliyetlerini ifa etmesi önünde bir engel değildir. Eş Genel Başkanımız hodri meydan dedi. Mademki tutukluluk halim meclis faaliyetlerimin önünde bir engel değilse o halde kurun SEGBİS’i parlamentoda grup toplantılarımı kendim yapmak istiyorum. 25 gündür meclis başkanı yanıt vermiyor.”
Açıklamanın ardından HDP, DBP Hakkari il, ilçe teşkilatları milletvekillerini ziyaret etti. Ziyaretin ardından HDP’li bazı milletvekilleriyle, destek için gelenler Musa Anter Barış Parkı’nda cuma namazı kıldı. 

 

EN SON EKLENENLER