Tahir Elçi eyleminden: Türkiye kapanmayan taziyeler ülkesidir

Diyarbakır Barosu’nun Tahir Elçi’nin katil zanlılarının açığa çıkarılması talebiyle düzenlediği eylemin 88’inci haftasında, “adalet” talebi yinelenerek, “Nice insanların taziyeleri kapanmadı bu ülkede. Türkiye deyim yerindeyse kapanmayan taziyeler ülkesidir” açıklaması yapıldı.

Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi’nin faillerinin açığa çıkarılması talebiyle baro tarafından adliye önünde düzenlenen eylemin 88’incisi gerçekleştirildi. Eyleme Baro Başkan Yardımcısı Av. Sertaç Buluttekin, Urfa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Fırat Ayçiçek ile çok sayıda avukat cüppeleriyle katıldı. Polisin yoğun önlemi altında gerçekleştirilen eylemde konuşan Av. Sertaç Buluttekin, adalet taleplerinde ısrarcı olacaklarını söyledi.

‘TÜRKİYE TAZİYELER ÜLKESİNE DÖNDÜ’

Buluttekin’in açıklaması şöyle: “Ölüm elbette yaşamın bir gerçekliği ve yaşamın bir doğal sonucu ama bu coğrafyada gerçekleşen bazı ölümler karşımıza doğal sonuç olarak çıkmadı. Ölüm bu topraklarda, bazen toplu katliamlarla, bazen adaletsiz ve haksız idamlarla, bazen infazlarla ve bazen de faili meçhul cinayetlerle karşımıza çıktı ve ne yazık ki; bu haksız acıları yaşatanlar hiçbir zaman cezalandırılmadılar. Yani beşeri adalet yetkililer tarafından hiçbir zaman tecelli ettirilmedi. Bu nedenle bizim acılarımız hiç dinmedi ve taziyelerimiz hiç kapanmadı. O kadar çok kapanmayan taziyemiz var ki; İstiklal Mahkemelerinde haksız yere idam edilenlerin, Dersim’de, Maraş’ta, Sivas’ta ve sayamadığımız birçok yerde katliama uğrayanların, darbelerde, sıkıyönetimlerde ve OHAL’lerde katledilenlerin, faili meçhul binlerce canın, gözaltında kaybedilen yüzlerce canın ve sayamadığımız haksız yere katledilmiş nice insanların taziyeleri, kapanmadı bu ülkede. Türkiye deyim yerindeyse kapanmayan taziyeler ülkesidir.”

‘DOSYA SÜRÜNCEMEDE BIRAKILIYOR’

Urfa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Fırat Ayçiçek ise adaletin tecelli etmesi için faillerin bir an önce yargı önüne çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı. Ayçiçek, “Başkanımız Tahir Elçi yapmış olduğu bir açıklama nedeniyle jet hızıyla hakkında soruşturma dosyası açılmış ve 14 günde iddianame hazırlanmış ancak katledilmesi üzerinden 88 hafta geçmiş olmasına rağmen soruşturma dosyasında herhangi bir ilerlemenin olmaması kabul edilebilir değildir” dedi.

Açıklamanın ardından 5 dakika oturma eylemi yapan avukatlar sessiz bir şekilde dağıldı.

EN SON EKLENENLER