Urfalılar gülle oyununu terk etmiyor

Urfa’da halen gülle oyunu oynayanlar var. Gülle oyunu, taşlar yontularak yapılan gülle ile yere dikilen metal paraların tek tek devrilmeye çalışıldığı bir oyun. Yurttaşlar, kahvehane yerine açık havada gülle oynamanın kendilerine daha iyi geldiğini söylüyor.

Urfalılar merkez Haliliye ilçesi Devteşti mahallesindeki boş arsalarda taştan yaptıkları geleneksel gülle oyununu terk etmiyor. Eskiden her bir güllenin yapımı günleri alırdı. Ancak şimdi spiral aracılığı ile daha kısa sürede yapılabiliyor. Çocuk, genç, yaşlı her yaştan Urfalının oynadığı oyunda, önce “peste” adını verdikleri sıralı bozuk paralar dikiliyor. Daha sonra parmakların arasına alınan taş gülleler ile paralar tek tek devrilmeye çalışılıyor. Ardından da rakibin güllesi hedef alınarak vuruluyor. Söz konusu heyecanlı oyunun çok sayıda taraftarı ve izleyeni de oluyor.

Oyuncular, kahvehaneye gidip oyun oynamaktansa, açık havada gülle oynamanın strese iyi geldiğini ve bu oyunu sağlıklı bulduklarını ifade ediyor.

ÇOCUKLUKTAN BERİDİR OYNUYOR

Gülle oyunu geleneğini devam ettirenlerden Bahattin Çiftçi, çocukluktan beridir tanıdığı arkadaşları ile gülle oyunu oynadığını belirtti. Oyunun en az 3 kişi en fazla ise 5 kişiyle oynandığını söyleyen Çiftçi, “Oyunu kaç kişi oynayacaksa o sayıya göre aynı hizaya belirli aralıklarla 1 liralık madeni paralar dizilir. Uzak bir mesafeden gülle ile en öndeki ilk parayı vurmaya çalışırlar. İlk para vurulursa vuran kişi o parayı alıp kalkar ve diğer kişi sıradaki parayı vurmaya çalışır. Tabi oyunda rakibinin güllesini de vurmak daha fazla puan getirir. Kim en çok hedef vurur ise oyunu o kazanır” dedi.

OYUN KUMAR DEĞİL

Oyunun içinde her ne kadar paradan pesteler olsa da, para kazanıp kaybetme durumunun olmadığını söyleyen diğer bir oyuncu Mehmet Kaplan ise, oyun bitiminde herkesin oyunu oynayabilmek için indirdikleri parayı geri aldıklarını ve oyunun kumar olmadığını söyledi. Kaplan, “Kahvehaneye gidip para ile kumar benzeri oyunlar oynayacağımıza burada hem eski bir geleneği devam ettiriyoruz, hem de gelecek nesillere bu oyunu aktarıyoruz” dedi.

EN SON EKLENENLER