‘Batıda seferber olan devlet Dersim’de kör sağır dilsiz’

 Dersim’in merkez ve 5 ilçesinde atılan havan toplarından dolayı çıkan orman yangınları devam ederken doğa aktivisti Haydar Çetinkaya, batıda orman yangınlarında seferberlik ilan eden devlet kuruluşlarının Dersim’de kör, sağır ve dilsizi oynadığını belirterek, “Bari bırakın durduralım. Bir ağaç da olsa kurtaralım” çağrısında bulundu.

Dersim merkez, Ovacık, Nazimiye, Pülümür ve Hozat ilçelerinden sonra Çemizgezek ilçesinde de orman yangını çıktı. İlçe karakollarından atılan havan toplarından dolayı çıkan yangınlar rüzgarın etkisiyle yayılmaya devam ediyor. Yangınlara yurttaşlar tarafından yer yer müdahale edildiğini belirten doğa aktivisti Haydar Çetinkaya, ancak bunun çok yetersiz kaldığını ve yangını durdurmadığını dile getirdi. Bölgede ateşe verilen ormanlara müdahale etmek için bazı girişimlerde bulunduklarını söyleyen Çetinkaya, İl Orman Müdürlüğü ile görüştüklerini, gönüllü olarak yangına birlikte müdahale etmek istediklerini ancak birçok kez başvurmalarına rağmen olumsuz cevap aldıklarını aktardı.

Yapılan operasyonlardan en büyük zararı ormanların gördüğünü söyleyen Çetinkaya, “Sadece ormanlar yanmıyor. Milyonlarca karıncadan tutun, kuşundan, kaplumbağasına, dağ keçisinden ayılarına ve daha bir çok canlıya yazık günah değil mi? Doğamızın dört bir yanı şuan ateş altında her yer yanıyor. Gördüğümüz her yangın yüreğimizi yakıyor” diye belirtti.

‘BIRAKIN SU OLUP BİR AĞACI KURTARALIM’

Batıda çıkan orman yangınlarında seferberlik ilan eden devlet kuruluşlarının Dersim’de kör, sağır ve dilsizi oynadığını ifade eden Çetinkaya, “Bu kadar vicdansızlık, suskunluk olmaz. Ormanların yanmasına göz yumulmaz. Her yerde ormanları ülkemizin milli servetidir diyorlar. Bunu sormak istiyorum. Dersim bu ülkenin vilayeti değil midir?” diye sordu.

Çetinkaya son olarak, ateşe verilen ormanları söndürmek için izin verilmesini isteyerek, “Bir ağaç da olsa su olup kurtarmak istiyoruz” dedi.

EN SON EKLENENLER