‘Eş Sınıf Başkanlığı’ da ihraç edildi

Darbe girişimi öncesi görevlendirildiği korucu köyündeki ilkokulda “Eş Sınıf Başkanlığı” uygulamasını hayata geçiren Eğitim Sen üyesinin ihraç edilmesiyle uygulamaya da son verildi. Uygulamanın sona erdirilmesine kız öğrenciler itiraz etti.

Yapılan bütün araştırmalara göre, Türkiye’de kız çocuklarının okullaşma oranları erkek çocuklardan daha düşük. Eğitim Sen’in 2016 yılında hazırladığı “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Değerlendirme Raporuna” göre, özellikle 4+4+4 sistemi ile örgün eğitimdeki kız çocuklarının sayısında ciddi düşüş yaşanmaya başladı. Aynı verilere göre, 2013-2014 eğitim öğretim yılında yüzde 99.61 olan kız çocuklarının okullaşma oranı 2015 yılında yüzde 96.57’ye 2016 yılında ise 95.22’ye geriledi.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmeye çalışan Eğitim Sen’li öğretmenler, çalıştıkları yerlerde de bunu hayata geçirdi. 15 Temmuz darbe girişimi ve OHAL öncesi Diyarbakır Bağlar ilçesi Batıkarakoç köy okulunda sınıf öğretmenliği yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi Keskin Bayındır, cinsiyet eşitliği sağlamak amacıyla önemli bir uygulamayı hayata geçirdi. Aynı zamanda korucu olan köyde kendisini kabul ettiren ve söz konusu köyde 3 yıl boyunca öğretmenlik yapan Bayındır, okulda “Eş Sınıf Başkanlığı” uygulamasına geçti. 16 öğrencili sınıfta sınıf öğretmenliği yapan Bayındır, kız ve erkek öğrenciler arasında eşitlik anlayışını hayata geçirmek için böyle bir yöntem izlediğini belirtti.

‘TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ’

Öğretmenlik yaptığı sürece öğrencilere toplumsal cinsiyet eğitimi de verdiğini kaydeden Bayındır, bunun da sadece kavramsal olmadığını, yaşamın her alanında, okulda, sınıfta, söz almada, konuşmada kızlar ile erkeklerin eşit olduğunu anlattığını söyledi.

‘BİZDE EŞ SINIF BAŞKANLIĞI VAR’

Ancak Bayındır’ın başlattığı “Eş Sınıf Başkanlığı” uygulaması, 20 Temmuz’dan sonra çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile son buldu. Bayındır, Diyarbakır’da ihraç edilen 4 bin 200 öğretmen arasında yer aldı. İhraç edildikten sonra köy okuluna ücretli bir öğretmen atanırken, sonrasında yaşananları Bayındır şöyle anlattı:

“Kendisi de aynı köyden olan bu öğretmen göreve başladıktan sonra sınıf başkanı seçmek istiyor. Fakat bizim sınıfımızdaki bütün kız öğrenciler ayağa kalkarak ‘Bizim sınıfımızda eş başkanlık sistemi var. Bir kız bir erkek sınıf başkanı seçmeniz gerekiyor’ diyerek uygulamaya itiraz ediyor. Eş başkanlık sisteminden haberi olmayan bu öğretmen ders arasında diğer öğretmenlere sorunca öğretmen arkadaşlarımız da bu uygulamayı bizim getirdiğimizi anlatıyorlar.”

EĞİTİM SENLİ ÖĞRETMENLERİN ÖNEMİ

Ancak bu uygulamanın kaldırıldığını ve sınıf başkanı uygulamasına geçildiğini dile getiren Bayındır, bu konuda Eğitim Sen’in önemine işaret etti. Bayındır, “Bu gerici sisteme rağmen Eğitim Senli öğretmenler sınıfa girdikten sonra inisiyatif alarak birey yetiştirme ve bireyi topluma kazandırma noktasında, gelecek nesillerimiz dediğimiz öğrencileri şekillendirirken demokratik cinsiyet eşitlikçi değerleri göz önünde bulundurarak eğitim veriyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘BİZE SAYGI DUYARLARDI’

Pratikleri ile kendilerini korucu köyüne dahi kabul ettirdiklerini ifade eden Bayındır, “O köyde ideolojik olarak Eğitim Sen karşıtı olan insanlara rağmen bizim okuldaki, sınıftaki duruşumuza saygı gösteriyorlar, bizim yetiştirdiğimiz öğrencileri görünce bize hakkımız olan değeri veriyorlar” dedi.

EN SON EKLENENLER