HDP’nin nöbetinde 4. gün: İnadına vicdan, inadına adalet

 Hakkari’den Kars’a, Muş’tan Patnos’a, çevre ilçelerden köylere, kanaat önderlerinden sivil toplum kuruluşlarına, kadınlardan çocuklara yüzlerce kişi, adalet talepleri ile barikatları aşarak HDP’nin Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne aktı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Van’daki Musa Anter Barış Parkı’nda 4’üncü gününde sürdüğü Vicdan ve Adalet Nöbeti, ziyaretçi akınına uğradı. Güne Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan kadın tutuklularının talebi üzerine yakınları tarafından verilen kahvaltı ile başlayan nöbet eylemi, çevre temizliği ile devam etti. Günün ilk ziyaretçisi olan Edremit HDP ve DBP ilçe örgütlerinden sonra, İnsan Hakları Derneği yöneticileri, 78’ler Derneği Hakkari Şubesi, Ekoloji Meclisleri, Barış Anneleri, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Platformu ile İnsan ve Özgürlükler Platformu’nun yanı sıra, yüzlerce yurttaş Musa Anter Parkı’na akın geldi.

Din Alimleri Derneği üyeleri ile kanaat önderlerinin ziyaretiyle, nöbet eyleminde “Vicdan ve Adalet” konulu hutbe ile Cuma namazı kılındı. Gürpınar ilçesinin Şîvêreş köyünden kitlesel ziyaret ile devam eden nöbet eylemi, Çatak’ın Şaxkela ile Van ve Hakkari’nin ilçe ve köylerinden kanaat önderlerinin ziyaretleri ile sürdü. Kars, Muş ve Patnos’dan da yüzlerce kişi kilometrelerce yol kat ederek, nöbet eylemini ziyaret edip dayanışmada bulundu.

78’LER DERNEĞİ: TOPLUM ÖZ VARLIĞINI SAVUNMADA DUVARA DAYANDI

Musa Anter Barış Parkı’na girmek için saatlerce bekletilen yüzlerce kişi, adalet talepleri ile nöbet eylemine desteklerini açıkladı. 78’ler derneği Antep Sözcüsü Ahmet Üçer, Madımak, Lice, Roboski, Sur ve Cizre’de adaletin sağlanması için mücadele ettiklerini belirterek, adaleti sağlayana kadar demokrasi nöbetinde olacaklarını kaydetti. Hükümetin politikalarına karşı nöbette olduklarını ifade eden Üçer, “Toplumsal yaralarımızı, adalet duygusuyla saran, hakikatten doğan bir adaletin peşinde olduğumuz için demokrasi nöbetindeyiz. Bir toplum bir halk öz varlığını savunmada gelip duvara dayanmış” dedi.

‘BİRLİKTE MÜCADELE DİNAMİĞİ OLUŞTURABİLİRİZ’

Nöbeti ziyaret eden İnsan Hak ve Özgürlük Hareketi Van Temsilcisi Mehmet Kamaç, HDP’nin nöbet eylemini anlamlı bulduklarını ve desteklerini dile getirerek, şunları söyledi: Bütün toplumsal kesimlerin iliklerine kadar hissettiği zulüm ve baskı politikalarının sonunu getirecek ilk adım olacaktır. Hak, adalet, özgürlük ve vicdan kavramları evrenseldir. Bunlara sahip çıkmamız gerekir. Son dönemlerde hukuku hiçe sayan devletin, bir insanın iki dudağı arasında çıkan bir kelimeyle yönetildiği bir süreci yaşıyoruz. Bu süreci bütün toplumsal farklılıklarımızla bir araya gelerek bir mücadele dinamiği oluşturabileceğimize ve mücadele dinamiği içerisinde bir gelecek oluşturabileceğimize inanıyoruz.”

Nöbet eylemi ziyaretinde destek ve dayanışma mesajlarını paylaşan İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, insan hakları savunucularının adalet talep eden kesimlerin yanında saf aldıklarını vurgulayarak, “Ne olursa olsun asla adalet taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Bu direnişe katkı sunan ve adalet isteyen herkesi selamlıyorum” diye konuştu.

TECRİDİN SON BULMASI İÇİN NÖBET EYLEMİNDELER

Yüzlerce ziyaretçiden Van Ekoloji Meclisi üyesi Seher Kadırhan, Dersim ve Cudi dağlarında devam eden yangına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Bu süreç sadece siyasi vicdanı ve ahlaki değil. Şuan Dersim ve Cudi’de yüreğimiz yanıyor. İnsanlık yanıyor” diyerek HDP’nin nöbet eylemini desteklerini söyledi. Saatler süren bekleyişin ardından barikatları aşarak parka girmeyi başaran anneler ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesi talebiyle nöbet eyleminde bulunduklarını söyledi.

Ziyaretlerin ardından saatler 21.00’i gösterdiğinde nöbetçi milletvekilleri ses çıkarma eylemi gerçekleştirdi. Çatal ve kaşıklarla polis barikatlarına vurarak ses çıkaran milletvekilleri, ablukayı protesto ederken, çevrede bulunan yurttaşlar da pencere ve balkonlara çıkarak eyleme destek verdi.

‘ONLARIN ZULMÜ VARSA, BİZİM DE İNADIMIZ VAR’

Eylemden sonra açıklamada bulunan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Diyarbakır ve İstanbul’da Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde yer aldığını belirterek, her iki kentte polis ablukasına dikkat çekti. Ülkenin geçtiği sürece işaret eden Paylan, şöyle konuştu: “Kötülüğün sıradanlaştığı günlerden geçiyoruz. Çözüm üretemeyen her devlet gibi, Türkiye devleti de şiddete başvurdu, nefret dilini kullanarak herkesi susturmaya çalışıyor. Parlamenterleri susturarak, meclisi notere çevirmeye çalışıyor. Yargıyı bir sopa gibi kullanarak, her konuşanı içeri atarım diyerek had bildirmeye çalışıyor. Basını sindirmeye çalışıyor. Bu ülkede HDP ve yoldaşları var. Onların zulmü varsa, bizim de inadımız var. İnadına vicdan, inadına adalet demeye devam edeceğiz.”

‘ERMENİLERE UYGULANAN POLİTİKALAR, BUGÜN KÜRT HALKINA UYGULANIYOR’

AKP MKYK üyesi Ayhan Oğan’ın “Yeni bir devlet kuruyoruz” açıklamasını hatırlatan Paylan, “Yaptıklarına bakarlarsa, eski devletin bir devamıdır. 102 yıl önce Van’ın yarısı Ermenilerden oluşuyordu, onlar da eşitlik, adalet, vicdan talep ediyorlardı. Kimliklerinden gelen eşitliklerini talep ediyorlardı. O günün muktedirleri de buna bir çözüm bulamadı, hakkı hukuku teslim edemediler. Yaptıkları şey şiddet ve soykırımdı. Bununla yüzleşemediğimiz için, hesabını soramadığımız için, o nefret, şiddet ve politikası bugüne kadar sürdü. O politikalar Ermenilere karşı uygulandı, bugün Kürtlere karşı uygulandı. 102 yıl oldu. Tekrar faşizmi yükseltiyorlar. Ama o günkü gibi örgütsüz değiliz. Ne mutlu ki milyonlarca insan, zulme ve faşizme karşı mücadele ediyor, etmeye devam edecektir” dedi.

Yarı açık cezaevi koşullarında eylemlerini sürdürdüklerini dile getiren Paylan, sözlerini “Kapalı cezaevinde olan yoldaşlarımız var, onları selamlıyoruz. Eninde sonunda bizler kazanacağız” diye noktaladı.

EN SON EKLENENLER