‘Kadın hakları için nöbette olacağız’

 Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin son durağı olan İzmir’de nöbete desteklerini açıklayan kadın örgütleri, “Yaşam hakkımı, sokaklarda rahatça yürüyebilmek ve her alanda kadınların söz hakkının olduğunu söyleyebilmek için alanlarda olacağız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), “Durmayalım, Dur Diyelim, Faşizmi Durduralım” sloganıyla başlatmış olduğu Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin İzmir ayağı için kadınlar örgütleri destek çağrısı yaptı.

TJA: NÖBETTE İKTİDARA CEVABIMIZI VERECEĞİZ

Tevgere Jinen Azad (TJA) üyesi Tijda Kılıç, Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin kadınlar açısından önemli olduğunu belirtti. Nöbetin ilk günden itibaren tüm ablukaya rağmen direniş ile sürdüğünü dile getiren Kılıç, Kürt halkı üzerindeki baskılara değinerek, “40 yıldır var olan bir mücadele var. Biz kadınlar her zaman her yerde direnişi sahiplendik ve bundan sonra da sahipleneceğiz” dedi.

OHAL ilanının ardından kadının cinayetlerinde ve çocuk istismarında bir artış olduğunu dile getiren Kılıç, “Başlatılacak olan nöbeti kadınlar açısından bir öz savunma olarak görüyoruz. Bu nöbette de sisteme karşı kadınların dik duruşunu göstereceğiz ve iktidara en büyük cevabımızı vereceğiz” diye ifade etti.

DP’Lİ KADINLAR: KADINLARIN SÖZ HAKKI OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLMEK İÇİN

Türkiye’de faşizmimin giderek kurumsulaştığı süreçlerde HDP’nin yayımladığı deklarasyonun önemli bir adım olduğunu dile getiren Devrimci Partili Kadınlardan Helin Ertekin, “Faşizmimin en büyük hedefi umudu yoketmektir. Bu açıdan da Vicdan ve Adalet Nöbeti önemli bir noktada duruyor. Çünkü biz bir araya gelebilirsek, ortak bir mücadele hattı örebilirsek, bu ülkede gerçekten haksızlıklara karşı eşitlik, özgürlük ve adaleti haykırsak bir adım atabiliriz” dedi.

Demokratik siyaset başta olmak üzere birçok alanda kadınların etkinliğinin düşürülmeye çalışıldığını dile getiren Ertekin, kadın kurumlarının kapatılması, Figen Yüksekdağ başta olmak üzere kadın vekillerin tutuklanıp vekilliklerinin düşürülmesinin de bu durumu özetleyen örnekler olduğunu söyledi.

Ertekin, “Bizler sistemin ve sistemin vücut bulduğu siyasi iktidarın bizlere biçmiş olduğu bu rolleri kabullenmiyoruz. Yaşam hakkımı, sokaklarda rahatça yürüyebilmek ve her alanda kadınların söz hakkı olduğunu söyleyebilmek için alanlarda olacağız. Adalet, demokrasi isteyen kadınlar olarak bu çağrıya kulak vermeliyiz ve alanlarda olmalıyız” dedi.

SKM: KADIN CİNAYETLERİNE SESSİZ KALMAMAK İÇİN NÖBETTE OLACAĞIZ

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Üyesi Tanya Kara ise, sol sosyalist, emekçiler ve kadınların son bir yıldır anti-demokratik uygulamalarla karşı karşıya olduğunu belitti. Suruç’tan başlayan savaşın Sur’da, Cizre’de devam ettiğini anlatan Kara, “Bir yıkım başlattılar ve biz bu yıkıma doğrudan tanıklık ettik. Devlet eliyle kadınlara yönelik bir düşmanlık geliştirildi. Bunu duvarlara cinsiyetçi yazılar yazarak gösterdiler. Kadınlar olarak bu sürecin tam ortasında duruyoruz. Yaşanılanlara, kadın cinayetlerine sessiz kalmayacağız ve o nöbette en ön sıralarda yerlerimizi alacağız” dedi.

EN SON EKLENENLER