Musa Anter’e girmek için 3 gün mücadele etti

Vicdan ve Adalet Nöbeti tüm engellemelere rağmen ziyaretçi akınına uğruyor. Parka girmek için 3 gün boyunca mücadele eden 80 yaşındaki Abdullah Acar, “Bugün nasıl içeri aldılar, ben de anlayamadım” diyerek, şaşkınlığını ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Van’da Musa Anter Barış Parkı’nda sürdürdüğü Vicdan ve Adalet Nöbeti tüm engellemelere rağmen ziyaretçi akınına uğruyor. 3 gün boyunca farklı saatlerde parka girmeye çalıştığını ifade eden 80 yaşındaki Abdullah Acar, dün Cuma namazından sonra parka girmenin mutluluğuna ancak eriştiğini dile getirdi. Sürekli polis kontrol noktasında bekletildiğini ifade eden Acar, “Milletvekilleri ile Cuma namazı kılmak için geldim. Beni bu yaşlı halimle saatlerce kapıda beklettiler ve sonra içeri almadılar. Ben de parka yakın bir camiye gidip namazımı kıldım ve tekrar parkın girişine geldim. Parka girebilmek için çok zorluk çekiyoruz. Parkın dört bir yanını ablukaya almışlar. Bugün nasıl içeri aldılar ben de anlamadım” dedi.

Acar, “Bu sefer geldiğimde parkın içinden bir grup çıkıyordu. Kontrol noktası biraz kalabalıktı. Kapıda 4-5 saat durdurdular. Buraya 3 defa geldim. Ve en sonunda içeri girdim. Eğer beni içeri alamasalardı giriş kapsından ayrılmayacaktım. Ben de polislere kimliğimi bırakıp aralarından içeri girdim. Vekillerimizi ziyaret etmek ve onlara destek vermek için geldim. Gelmeye de devam edeceğim. Gayret etmek imandan geliyor. Eğer bir insanda gayret varsa halkını unutmamalıdır” diye konuştu.

‘HERKESİN HAKKI VAR AMA KÜRTLERİN YOK’

Farklılıklara dikkat çeken Acar, “Herkesin hakları var. Ama Kürtlerin herhangi bir hakkı yok. 100 yıldır Kürtler üzerinde bir zulüm ve katliam var. Yüzlerce Kürt öldürüldü, aileler hala kemiklerini arıyor. Vekilleri ziyaret ettiğim içim mutluyum. Onları bu haklı yollarında sonuna kadar destekliyorum. Ziyaretlerimi sürdüreceğim” diye belirtti.

‘VİCDAN İLE AKIL ARASINDA TERCİHİNİZ VİCDAN OLSUN’

Nöbetin ziyaretçilerinden Ekoloji Meclisi Aktivisti Fatih Şahin, Zerdüşt’ün, “Vicdan ve akıl arasında gidip geldiğiniz de vicdandan yana tavır takının” sözünü hatırlatarak, nöbetin sahiplenmesi gerektiğini dile getirdi. Kürdistan’daki orman yangınlarına da dikkat çeken Şahin, “İnsansızlaştırmak, asimle etmek, yağma, talan ve göçertme bir devlet politikasıdır. Vicdanı olan insan bugün bu nöbete gelerek bunu izah etmelidir ve bunun anlamını dile getirmelidir. Biz tüm haksızlıklara karşı bugün bu nöbetteyiz” ifadelerinde bulundu.

BARIŞ ANNESİ AY: ÖCALAN SERBEST BIRAKILSIN

Barış Annesi Rabia Ay da, destek için parkta olduğunu belirterek, şöyle dedi: “Bizim isteğimiz adaletin sağlanmasıdır. Hakkımızı istiyoruz. Sayın Abdullah Öcalan 18 yıldır 4 duvar arasında. Tecridin kaldırılmasını, serbest bırakılmasını istiyoruz. Milletvekillerimizin serbest bırakılmasını istiyoruz. O yüzden bu vicdan ve adalet nöbetindeyim.”

Nöbeti destekleyenlerden Barış Annesi Perişan Aslan da, şunları dile getirdi: “Milletvekillerimiz 4 gündür bu güneş altında oturuyorlar. Onların bu eylemini kutluyorum. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan zindandadır. 3 yıldır haber alamıyoruz. Sağ mı değil mi bilmiyoruz. Bu zulüm bitsin, Artık kimsenin kanı akmasın. Milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız cezaevlerindedir. Cezaevlerinde ki zulümleri kabul etmiyoruz.”

Dört girişimden sonra içeriye girebildiğini aktaran Ahmet Güneş de, “Parka girene kadar inadımdan vazgeçmedim. İlk gün vekillerle parkın girişine kadar geldik polisler bizi kapıdan itekleyerek aşağıya kadar sürükledi. İçeriye girmek için tam 5 saat bekledim. Ama sonunda bugün parka girebildim. Sabahtandır bekledim ve sonunda içeri girdim. Cezaevi uygulaması gibi parka 10 kişi 10 kişi alıyorlar. Aynı uygulama şimdi de var. Cezaevine geldik gibi. Vekillerimiz sanki açık cezaevinde ve sanki biz onları görüşe geliyormuşuz gibi. Parka irademize sahip çıkmak için geliyoruz” diye konuştu.

‘NÖBET NEFES OLDU’

Ağır baskı koşullarına dikkat çeken Melek Borak Turgut, eylemin topluma nefes verdiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Vicdan ve Adalet Nöbeti suni teneffüs niteliğinde oldu. Böylesi barışçıl ve son derece haklı bir eylemin bütün engellemelere rağmen büyük destek gördüğünü, toplumun bu talebi yükseltme beklentilerinin olduğunu görüyoruz. Bu zorlu süreçte pozitif bir etki yaratacağı kesindir. Hak, hukuk ve adalet talep etmek en doğal haktır. Adaletin yara aldığı bir toplumun fazlasıyla ayrışacağı kaçınılmazdır.”

‘SAATLERCE KAPIDA BEKLETİLDİK’

78’ler Derneği Antep Sözcüsü Ahmet Üçer, “Demokrasi Vicdan ve Adalet Nöbeti tutan vekillerimize destek amacıyla geldik. Onları kutluyoruz ve yanlarındayız. Polis bizi saat 11.00’de parka alacaktı fakat saat 13.00’te aldılar” derken, Salih Ertan ise yaşadığı zorluğu şu sözlerle aktardı: “Polisler başka bir grup çıkmayana kadar diğerlerini parka bırakmıyorlar. Kimlikleri alıp kontrol ediyorlar. Sıkı bir uygulama var. Sağlıklarını, durumlarını sormaya ve onlara destek olmaya geldik. Hepsi de bizim vekillerimizdir, onlarlayız.”
 

EN SON EKLENENLER