‘OHAL Komisyonu nasıl adil bir karar verecek?’

 OHAL Komisyonu’nun hukuki değil idari bir mekanizma olduğunu söyleyen Avukat İbrahim Afşar, komisyonla sürecin uzatıldığını belirterek, “Hukuki ilkelerden yoksun bir komisyon nasıl adil bir karar verecek” diye sordu.

OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) mağdurları için kurulan ve başvurular almaya devam eden OHAL Komisyonu’nu değerlendiren Avukat İbrahim Afşar, kurulan komisyonun süreci uzatmaya dönük bir girişim olduğunu söyledi. Afşar, “OHAL Komisyonu hukuki değil idari bir kurumdur. Bu yüzden vereceği kararların adil olacağına inanmıyoruz” dedi.

‘KANUNLAR UYGULANMADI’

“İdare en başta kendi koyduğu kanunlara, düzenlediği kurallara uymak zorundadır” diyen Afşar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu başta olmak üzere hiçbir kanun ve kuralın uygulanmadığını söyledi. Afşar, KHK’lerle kişilere yönelik bireysel işlemler tesis edildiğini ve krizin buradan doğduğunu vurguladı. KHK’lerle binlerce kişinin işinden edildiğini, gözaltına alındığını ve tutuklandığını hatırlatan Afşar, “İhraç edilen kişilerin başvuruları, İdari Bölge Mahkemelerinden Danıştay’a, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar özelikle OHAL Komisyonu gerekçe gösterilerek reddedilmiştir. İhraç edilenler çaresizlik içinde bırakıldı” dedi.

‘ÇÖZÜM DEĞİL SÜREÇ UZATILIYOR’

OHAL komisyonlarının bir çözüm gibi görünse de aslında süreci uzatmaya yönelik bir girişim olduğunun altını çizen Afşar, şunları söyledi: “Altı ay önce kurulması gereken bu komisyon bir ay olmadı başvuruları yeni alıyor. 7 kişiden oluşuyor ve tamamı idareden seçilen memurlardan oluşuyor. Çoğu idareden seçilen kişiler olduğu için başvuru yapan kişilerin terör örgütleriyle bağı var mıdır diye bakılacaktır. Ancak bunun delillerini nasıl ortaya koyacak, gerekçelerini nasıl oluşturacak? Her şeyden önce şu an başvuru yapan kişiler neyle suçlandığını bilmiyor. Normalde 657 Kanunu’na göre hareket edilseydi, kişi bunları bilecekti, ama şu an neyle suçlandığını bilmeyen insanlar, kendilerini nasıl savunacağını da bilmiyor. Bu başlı başına kişinin savunma hakkının kısıtlanmasıdır. Bu yüzden hukuki değil idaridir.”

‘SAVUNMA HAKKI ORTADAN KALDIRIYOR’

OHAL Komisyonu’nda başvuru yapan bir kişinin karşılaşacağı bir diğer sorunun da “istihbari belgelerin” delil olarak kabul edilmesi olduğunu vurgulayan Afşar, “Bu başlı başına bir hukuksuzluktur. Hukuk yoluyla elde edilmeyen hiçbir belge ve delil kişiler hakkında kullanılamaz. Ama kurulan OHAL Komisyonu’nda bu olacak. Kişiler haklarındaki bilgi ve belgenin ne olduğunu bilmiyor zaten dosya gizliliği olduğu için avukatlar da denetleyemeyecek. Yani kişinin savunma hakkı tamamen ortadan kalkacak ve hakkında hukuka aykırı bir delil olarak istihbari raporlar değerlendirilecek ve ona göre bir hüküm verilecek. Hukuki ilkelerden yoksun bu komisyon nasıl adil bir karar verecek?” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER