Asimilasyon ortaklığı!

Mardin ve Şırnak’taki belediyelere atanan kayyumlarla birlikte AKP, TÜGVA ve Hür Dava Partisi’ne yakınlığıyla bilinen kişilere “devir” edilen kültür ve dil kurumlarında, Kürde dair ne varsa ortadan kaldırılıyor.

Sokağa çıkma yasaklarından dolayı binlerce evin yerle bir edildiği kentlerin başında gelen Şırnak ve Mardin’de özellikle çocuklar üzerinde yürütülen asimilasyon politikaları her geçen gün daha da artıyor. Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ve kayyum atamaların ardından Kürtçe eğitim veren kurum ve derneklerin kapatıldığı il ve bağlı ilçelerde, yeni isimler altında kurulan yerlerde Türkçe ve Arapça derslerin yanı sıra Kuran ve namaz kursları veriliyor.

FİNANSMALIK GÖREVİ KAYYUMLARDA

Yüzlerce Kürt çocuğun asimilasyona maruz bırakıldığı ve dini eğitimler adı altında AKP propagandası yapılan kurumların öncülüğünü ise müftülükler, AKP Kadın Kolları başkanlıkları, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile Hür Dava Partisi il ve ilçe başkanlıkları yapıyor. Kent dışından getirilen kişiler tarafından eğitimlerin verildiği merkezlerin finansmanlığını ise kayyum atanan belediyeler yapıyor.

KÜRDE DAİR NE VARSA KALDIRILDI!

Kayyum atamalarının ardından daha önce Kürt kültürü ve dilinin yaşatılması için çalışmaların yapıldığı Şırnak merkezdeki Kürtçe kreş, Cizre’deki Nûbihara Biçûkan Çocuk Kreşi ile Berîvan İlköğretim Okulu ve Silopi’deki Kültür ve Sanat Merkezi asimilasyonun merkezi haline geldi. TÜGVA ve AKP Kadın Kolları’na devredilen merkezlerdeki Kürt kültürüne ait motifler ile Ehmedê Xanî, Cegerxwîn, Dildar, Karapetê Xaço, Ayşe Şan ve Meryemxan gibi Kürt düşünürleri ile sanatçıların resimleri kaldırıldı.

Referandum seçimi döneminde AKP’nin koordinasyon merkezi haline getirilen kurumlarda sık sık AKP ve TÜGVA yöneticilerinin toplantıları ve etkinlikleri yapılıyor.

SÜRYANİCE VE KÜRTÇE TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ

Çok dilli ve kültürlü bir yer olarak öne çıkan kentlerden Mardin ve bağlı ilçeler de de benzer uygulamalar göze çarpıyor. Daha önce Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 4 dilde eğitimin verildiği kreşte, kayyumun atanması ardından Kürtçe ve Süryanice kaldırılarak 2 dile indirildi. Onlarca Kürt çocuğunun sürekli AKP’li belediyelerin sponsorluğu ile gezilere çıkarıldığı kentteki eğitim ve kültür kurumlarının başına ise TÜGVA ve Hür Dava Partisi’ne yakın kişiler getirildi.

KONUŞMAYI YENİ ÖĞRENEN ÇOCUKLARA ‘NAMAZ’ PROGRAMI

Sürekli kayyumlar ile poz veren kişilerin mensubu olduğu Dostluk Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dost-Der) ve Kur’an Nesli Platformu tarafından ise son dönemlerde çocuklara “Hayat namaz ile güzel” programları uygulanıyor. Türkçe ve Arapçanın hakim olduğu programlara, daha kendilerini ifade etmekte zorlanan ve yazmayı yeni öğrenmeye başlayan çocukların katılması ise dikkat çekiyor. Kentin Dargeçit ve diğer ilçelerinde uygulamaya konulan programların adresi ise camiler.

Özellikle küçük kız çocuklarının başlarının kapatılarak alındığı programlar son dönemlerde birçok köyde de devreye sokuldu.

EN SON EKLENENLER