HDP’in nöbetinde 5. gün: Nöbete kadınlar damga vurdu

Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin 5’inci gününe kadınlar damga vurdu. Kadınlar renkleri, şarkıları ve halaylarıyla nöbet alanını doldurdu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Van’daki Musa Anter Barış Parkı’nda 5’inci gününde sürdüğü Vicdan ve Adalet Nöbeti, iş insanları Fuat Turgut, Sadrettin Şen’in destek olmak amacıyla gönderdiği kahvaltıdan sonra çevre temizliğiyle devam etti. Günün yarısının kadınlara ayrılmış olmasından kaynaklı parktaki bütün ağaçlar, polis bariyerleri sabahın ilk saatleriyle mor kurdelelerle süslendi. OHAL süreciyle birlikte en fazla hedef alınan kadınlar, bir yıllık baskı ortamını parkta astıkları “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Devlet zulme soyunduğunda kadınlar direnişi giyinir”, “Kadınların kazanımları yok edilemez” dövizleriyle protesto etti.

KADINLARIN KLAMLARI, ZILGITLARI VE DİRENİŞ TALEPLERİ

Kentin birçok mahallesinde renkli fistanlarıyla nöbette halaya duran kadınlar, daha sonra evlerinde yaptıkları Van’ın yöresel yemeği olan Keledoş, yaprak sarması ve börekleri nöbet alanına akın eden kadınlar için geniş bir sofrada ikram etti. Erkeklerin çıkarıldığı park, kadınların şarkıları, zılgıtları ve direniş sohbetleriyle renklendi. Gelen kadınların en renkli grubu Xaçort’lu kadınlar, Barış Anneleri Meclisi, bütün kadınların ortak talebi olan barışı bir kez daha dile getirdi. Barış Annesi Zekiye Kaya, “Biz barış isteyen kadınlar olarak, 20 yıldır bu gerçeği haykırıyoruz. Hep dedik bir kez daha söylüyoruz; ne asker, ne polis nede gerilla bu ülkede hiçbir genç hayatını kaybetmesin. Barıştan en çok uzaklaştığımız bu günlerde adalet nöbetinin bir adım olacağını ve bu adaleti haykıran herkesin yanında olduğumuzu ifade ediyoruz” dedi.

‘BARIŞI KAZANACAĞIZ’

Xaçortlu kadınlardan Mehbub Kurt ise, kadınlar olarak parkta gece gündüz nöbet tutan HDP’li kadın milletvekilleriyle birlikte mücadele edeceklerini ifade etti. Kurt, “Biz haklıyız, mutlaka kazanacağız ve barış sonunda bizim olacak” vurgusunda bulundu. Polis engeline takılan onlarca kadın ise gecikmeli de olsa parka ulaşabildi. Nöbet alanına kadın vekillerle birlikte oturan kadınlar, gelen misafirleri birlikte karşıladı.

‘KADINLAR BİRLİKTE MÜCADELE ETMEYİ SÜRDÜRECEK’

Nöbetteki kadınlara Skype bağlantısı ile bağlanan Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, kadınların birlikte mücadele etmesi gerektiğine işaret etti. Ersoy, “Burada gördüğüm kadınlar için duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Kadınların her gün öldürüldüğü, yaşam tarzına müdahale edildiği ve her açıdan yaşamı zorlaştırılan kadınlar için mücadele etmeye birlikte olmaya devam edeceğimizin altını çizmek istiyorum.” dedi.

ÇAĞLAR DEMİREL’İN AİLESİ DE EYLEMDE

Kadınların etkinliklerinin sona ermesinden sonra, Iğdır Belediye Eşbaşkanı Murat Yikit, belediye meclis üyeleri ve HDP, DBP örgütü nöbeti ziyaret etti. Gelen grup adına kısa bir konuşma yapan Murat Yikit, sürdürülen nöbetin önemine vurgu yaptı. Nöbete Çaldıran ve Bahçesaray HDP örgütleri, Van-Hakkari Tabip Odası, Pazar esnafı ziyareti, Ahmet Haşim Cafe Sokağı esnafı, tutuklu Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel’in anne ve babası ile geç saatlere kadar aralıksız süren halk ziyaretleri sürdü.

Ziyaretlerin ardından saatler 21.00’i gösterdiğinde nöbetçi milletvekilleri ses çıkarma eylemi gerçekleştirdi. Çatal ve kaşıklarla polis barikatlarına vurarak ses çıkaran milletvekilleri, ablukayı protesto ederken, çevrede bulunan yurttaşlar da pencere ve balkonlara çıkarak eyleme destek verdi.

‘DİRENİŞÇİ KADINLARI SAHİPLENİYORUZ’

Eylemden sonra açıklamada bulunan, Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, “Bugün yine Van’da vicdanları kör olanlara ses çıkararak rahatsız etmek istedik. Bu günü kadınlara ayırdık, bu gün kadınlar sesleri, stranları ve renkleriyle nöbete destek verdi. Buraya gelmek için bütün engelleri kıra kıra ulaşan kadınların bize katmış oldukları güçten dolayı çok teşekkür ediyoruz. Elbette iktidarın en çok korktuğu kadınların çok sesliliğidir. Bu gün astığımız fotoğraflardan bile, iktidarın ne kadar korktuğuna tedirgin olduğuna tanık olduk. Karşımıza çıkardıkları birçok engel bizden ne kadar korktuklarını gösteriyor. Astığımız Figen Yüksekdağ, Nuriye Gülmen ve Feleknas Uca’nın fotoğrafları “Direniş sembolüdür” denilerek çıkarmaya çalıştılar. Evet onlar direnişin sembolüdür ve biz sonuna kadar bu direnişçi kadınları sahipleniyoruz” şeklinde konuştu.

EN SON EKLENENLER