‘Tutukluların çoğu yaralıydı’

 İşkence ve darp iddialarıyla günlerdir gündemden düşmeyen Van T Tipi Cezaevi’nde tutulan kardeşiyle görüşen Neriman Ural, “Uğradıkları şiddetin boyutunu kollarında bile görebiliyorduk. Çoğu yaralıydı” dedi.

Günlerdir işkence ve darp iddialarıyla gündemden düşmeyen Van T Tipi Cezaevi’ndeki tutuklularla görüşen aileler, 5 Temmuz’da gardiyan ve askerlerin yaptığı gece baskınında onlarca kadının uğradığı darp sonucu yaralandığını paylaştı. Saldırıya uğrayan kadın tutuklular arasında bulunan kardeşi Neriman Ural ile 10 Temmuz’da (Perşembe günü) görüşen Halime Ural, görüş için gelen tutukluların vücutlarında darp sonucu oluşan yaraların halen durduğunu söyledi.

‘GÖRDÜĞÜM BİRÇOK KADIN TUTUKLU YARALIYDI’

Cezaevindeki sorunların yeni olmadığını vurgulayan Ural, “Kardeşimle telefonla zaten her görüştüğümüzde cezaevinde onlara zorluk çıkardıklarını söylüyordu. Banyo yaparken suyun kesildiğini söylüyordu. Perşembe günü görüşe gittiğimde orada olayların yaşandığını öğrendim. Kapalı görüş olmasına rağmen gelen birçok kadın tutuklunun kolundan ve vücutlarının çeşitli bölgelerinden yaralı olduklarına şahit oldum. Kız kardeşime sordum. Gardiyan ve cezaevi müdürünün kadın tutukluları darp ettiğini aktardı” diye konuştu.

CEZAEVİ MÜDÜRÜDE DARP OLAYINA KARIŞMIŞ

Cezaevi 2. Müdürü’nün ve gardiyanların sopa ve coplarla kadın koğuşuna baskın düzenlediğini aktaran Ural, “Cezaevi müdürü elinde sopayla, gardiyanlar ise coplarla koğuşa dalmışlar. Bir kadına tekme atınca olaylar büyümüş. Müdür de elindeki bir sopayla bir kadın tutukluya kaldırmış ama diğer kadın arkadaşları araya girince vuramamış. Kadınları saçlarından tutup yerlerde sürüklemişler. Zaten uğradıkları şiddetin boyutunu onların kollarında bile görebiliyorduk. Çoğu yaralıydı. Ayrıca çok ağır küfürler eşliğinde bu darp olayını sürdürmüşler. Orada sürekli olaylar oluyor, ne zaman arasa kız kardeşim ‘burada dayak ve küfürden başka bir şey yok’ diyor ” ifadesinde bulundu.

Tutuklu kadınlardan Elif Yayan’ın ailesi de kızlarının darp edildiğini ve yaşanan darp sonucu hastaneye kaldırıldığını aktardı.

EN SON EKLENENLER