DAİŞ 11 yaşında esir aldı, Müslümanlaştırdı, savaştırdı, şimdi emin ellerde

Şengalli Saleh Hesen Reşo, 11 yaşındayken 73’üncü fermanda tüm ailesiyle esir alındı. Musul’da ikizi ile beraber ailesinden koparılarak yoğun işkenceler sonucu Müslümanlaştırıldı. Dini ve askeri eğitimlerin ardından QSD’ye karşı savaştırıldı. YJŞ, Saleh’i Rakka’da kurtardı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) Rakka’yı kurtarmak için 69 gündür devam ettirdiği “Büyük Savaş” operasyonu tüm hızıyla devam ediyor. 14 mahalleyi özgürleştiren QSD, kentin yüzde 50’sini kontrolü altına aldı. Kuzey, güney, doğu ve batı cephelerindeki ilerleyişine devam eden QSD, DAİŞ’in bütün kaçış yollarını kapattı. Operasyonlar kapsamında sivilleri de kurtarmayı sürdürüyor. Operasyonlarda yer alan Êzidî halkının savunma gücü olan Şengal Kadın Birlikleri-Yekîneyên Jinên Şengalê (YJŞ) de, DAİŞ’in esaretinde bulunan Êzidî bir çocuğu kurtardı.

TÜM AİLESİYLE ESİR ALINDI

Saleh Hesen Reşo, 11 yaşındayken DAİŞ’in Şengal’de saldırdığı 73’üncü fermanda, anne babası dahil 7 kişilik ailesi ile esir alındı. Xanesorlu olan Reşo, ailesi ile birlikte esir alındıktan sonra Musul’a götürüldü. Burada ikizi Sebah ile birlikte ailesinden koparılan Reşo, DAİŞ’in işkenceleriyle zorla Müslümanlaştırıldı. Sırasıyla Hama, Humus, Mansura, Tabqa ve Rakka’ya götürülen Reşo, çeşitli dini ve askeri eğitimlerden geçirildi. Reşo’nun ailesinin yanı sıra 30-35 akrabası da DAİŞ’in elinde bulunuyor. Kardeşi dışında DAİŞ’e esir düşen aile bireylerine ne olduğunu ise bilmiyor.

‘MUSUL’DA ZİNDANDA TUTTULAR’

Musul’da kadınların, çocukların ve erkeklerin birbirinden koparıldığı güne giden Reşo, burada ikizi Sebah ile çocukların bulunduğu bir zindana götürüldüğünü kaydetti. Musul’da bulunan cezaevinde bir birlerinden koparıldıklarında bağırış ve çağırışların yeri göğü inlettiğini belirten Reşo, Musul’da ne kadar kaldıklarını bilmediklerini söyledi. Kaldıkları sürece belli aralıklarla işkenceden geçirildiklerini ifade eden Reşo, bu işkencenin ise zorla Müslümanlaştırılmak için yapıldığını dile getirdi. Bunu kabul etmeyen onlarca Êzidî çocuğunun gözleri önünde katledildiğini aktaran Reşo, korktukları için Müslümanlığı kabul ettiklerini söyledi.

SURİYE’YE GEÇİŞ

Ardından Musul’da hazırlanan çocukların 14 kişilik gruplar halinde Rakka ve çevresine gönderildiğini ifade eden Reşo, “Bizi gruplar halinde hazırlayarak, Suriye’ye geçiriyorlardı. Nereye gittiğimizi bize söylemiyorlardı. Geldiğim yerlerde dini ve askeri eğitimler alıyordum. Silah kullanmayı öğrendim. Kaleşnikof başta olmak üzere birçok silahı kullanmayı biliyorum” dedi.

‘ASKERİ VE DİNİ EĞİTİM ALDIK’

Hama, Humus, Mansura ve Tabqa’ya götürüldüğünü kaydeden Reşo, bu süre zarfında hep ikizi ile birlikte olduğunu belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: “Gittiğimiz şehirlerde 3-4 ay aralıklarla kalıyorduk. Bazı emirler bize ders veriyordu. Bazıları bizimle özel olarak ilgileniyordu. Bu eğitimlere girmek istemiyorduk; fakat korktuğumuz için bir şey diyemiyorduk. Kardeşim Sebah’ı da benden ayırmadılar. Ne için olduğunu bilmiyordum ama hep benimleydi.”

‘GİZLİ GİZLİ KÜRTÇE KONUŞUYORDUK’

Zaman zaman kardeşi ile Kürtçe konuştuklarını da dile getiren Reşo, bunu genellikle gizli yaptıklarını aktararak, fark edildiklerinde ise DAİŞ üyelerinin bir daha Kürtçe konuşmamaları için kendilerini tehdit ettiğini kaydetti. DAİŞ’lilerin kendilerine “Kürtçe konuşmak sizin için iyi değil” dediğini ekleyen Reşo, buna rağmen fırsatını buldukça ikizi ile gizliden Kürtçe konuşmayı sürdürdüğünü dile getirdi.

Son dönemlerde DAİŞ üyelerinin hep hareket halinde olduğunu söyleyen Reşo, en sonunda Hama’dan alınarak, Rakka’ya getirildiklerini belirtti. Rakka’yı bilmediği için nereye getirildiğini de bilmediğini kaydeden Reşo, burada DAİŞ’lilerle birlikte önceleri kent merkezinde beklediğini aktardı. Günler sonra cephelere götürüldüklerini söyleyen Reşo, bulundukları birkaç yerin savaş uçakları tarafından vurulduğunu kaydetti. DAİŞ’in kent merkezinde iyice sıkıştığını dile getiren Reşo, kentte kendileri dışında başka Êzidî çocuklarının da savaştırıldığı bilgisini verdi.

3 YIL ARADAN SONRA KURTARILDI

Reşo, 3 yıl aradan sonra Eski Rakka mahallesinde gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında kurtarıldı. Kentte zorla savaştırıldığını dile getiren Reşo, burada kardeşi Sebah ile koparıldığını ifade etti. Reşo, kendisinin başka kardeşinin ise başka bir grup ile hareket ettiğini ancak birbirlerine yakın bulunan evlerde konumlandıklarını aktardı. Reşo, operasyon sırasında yanında bulunan 10 DAİŞ’linin öldürüldüğünü, kendisinin ise kurtarıldığını anlattı. Kardeşine ne olduğunu bilmediğini aktaran Reşo, YJŞ’li savaşçılar tarafından, güvenli bölgeye götürüldü.

Nazım Daştan – dihaber

EN SON EKLENENLER