Ankara’da yeni yöntem: İlgisiz kişileri örgüt adı altında bir araya getirmek!

Gözaltına alınan ve muhabirimiz Deniz Nazlım’ın da aralarında bulunduğu 11 kişinin neyle suçlandıkları bilinmiyor. 15 Ağustos öncesi yapılan “karma operasyon” son dönemlerde Ankara’da yöntem haline gelmiş durumda.

Dün sabah yapılan ev baskınları ile gözaltına alınan ve aralarında muhabirimiz Deniz Nazlım’ın da bulunduğu çoğunluğu HDP üyelerinden oluşan 11 kişinin gözaltı süresi devam ediyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi nezarethanesinde tutulan Nazlım ve beraberindekiler dün akşam avukatları ile görüştürüldü. Avukatlar, gözaltına alınanların durumunun iyi olduğunu ve suçlamaya dair herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

KRİTİK DÖNEM OPERASYONLARI

Aynı operasyonda gözaltına alınanların çoğunun bir birini tanımamasından dolayı avukatlar yapılan işlemin keyfi olduğunu düşünüyor. Ancak bu yöntem son dönemlerde sıkça kullanılmaya başlandı. Ankara’da son bir yıldır kritik kimi dönemlerde her kurumdan isimlerin içinde yer aldığı operasyonlar yapılıyor ve ayrıca sonrasında hazırlanan iddianamelerde de, aynı operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında herhangi bir bağlantı kurulamıyor.

KARMA OPERASYONLAR YÖNTEMİ

Daha önce de, İstanbul Beşiktaş patlamasından hemen sonra Türkiye genelinde yapılan operasyonlarda 945 kişi gözaltına alınmıştı. Ankara’da da aralarında HDP eski İl Eşbaşkanı İbrahim Binici ve KHK ile kapatılan DİHA’nın eski Ankara Temsilcisi Kenan Kırkaya da başka kurumlardan yurttaşlarla birlikte gözaltına alınmıştı. 10 gün süren gözaltı sonrasında hazırlanan iddianame ve geçtiğimiz günlerde görülen ilk duruşmada sanıklar arasında herhangi bir bağlantı kurulamadı ve tutuklu bulunan 5 isim de ilk duruşmada serbest bırakıldı.

15 AĞUSTOS ÖNCESİ AYNI OPERASYON

Son operasyonun da 15 Ağustos’tan önce yapılması, değişik kurumlardan farklı isimlerin alınması ve operasyona bir gazetecinin de eklenmesi, geçtiğimiz Aralık ayında yapılan operasyonun neredeyse bir kopyası gibi.

NAZLIM HABERLERİNDEN DOLAYI ALINDI

Gazeteci Deniz Nazlım ile ilgili suçlamalar konusunda bilgi alınmamasına rağmen özellikle Nazlım’ın son dönemlerde imza attığı kimi haberler rahatsızlık yaratmıştı. Her ne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP çevreleri “gazetecilikten tutuklanan veya yargılanan kimse yok” dese de, muhabirimiz Erdoğan Alayumat haberleri gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı. Yine Cumhuriyet davası ile Kürt basınından yargılananların çoğunun gazetecilik faaliyetleri üzerinden yargılandığı iddianamelerde de yer almıştı.

EN SON EKLENENLER