Birlikte güçlüyüz

‘Kadın soykırımını durduracağız, yaşamı özgürleştireceğiz’ şiarıyla başlatılan kampanyaya destek çağrısı yapan kadınlar, ‘Farklı dillerde, siyasetlerde, mesleklerde, kimliklerde kadınların ses vermesi çok önemlidir. Biz biliyoruz ki, kadınlar birlikte güçlüdür’ dedi

Tevgeren Jinen Azad’ın (TJA) 3 Ağustos’ta “Kadın Soykırımını Durduracağız, Yaşamı Özgürleştireceğiz” şiarıyla Êlih’te (Batman) startını verdiği kampanyaya destekler sürüyor. Kampanya startı verildiği günden bu yana hem Avrupa’da hem Türkiye’de hem de Kürdistan’da kadınlar, kampanyayı desteklediklerine dair açıklamalar yaparak, destek videoları ve mesajları paylaşıyor. Kampanyayı destekleyen kadınlardan Prof. Dr. Beyza Üstün, kadın kırımının faşizmin en yoğunluklu yaşandığı Kürdistan illerinde artarak devam ettiğini söyledi. Üstün, 3 Ağustos’un kadınlar açısından önemli bir tarih olduğunu ifade ederek, “IŞİD barbarları yüzlerce kadını katletmiş, kaçırmış, tecavüz etmiş ve köle pazarlarında satmıştır. Bu nedenle böyle bir günde kadınlar öncülüğünde başlatılan bir kampanyaya destek vermek gerekiyor. Biz kadınlar olarak, kadın kırımlarına izin vermeyeceğiz. Bundan sonra hiçbir kadının bir erkeğin şiddetine uğramasına tahammül göstermeyeceğiz. Yeni yaşamda ilkemizin temel hedefi budur. Kadınlar özgür kalıncaya kadar dayanışmayı ve mücadeleyi büyüteceğiz” diye konuştu.

Ses verelim

KESK Kadın Genel Sekreteri Gülistan Atasoy ise; psikolojik, sosyal, fiziksel olarak bir kuşatılmışlık yaratıldığını ve kadınların yeni bir sistem ile köleleştirilmeye çalışıldığını vurguladı. Kadınların giydikleri kıyafetler gerekçe gösterilerek katledildiğini söyleyen Atasoy, Polonya’da kürtaj yasağı, Arjantin’de yükselen kadın cinayetleri, Rojava’da DAİŞ vahşeti, Türkiye ve Kürdistan’da ise; KHK ve OHAL destekli kadın ölümlerinin yaşandığına dikkat çekti. Atasoy, “Bu anlamda TJA’nın başlatmış olduğu ‘Kadın soykırımını durduracağız, yaşamı özgürleştireceğiz’ kampanyası yeni bir mücadele yoludur. Farklı dillerde, farklı siyasetlerde, farklı mesleklerde, farklı kimliklerde kadınların ses vermesi çok önemlidir. Bu hem yeni yaşama dair umudu arttıracak hem de mücadelenin kazanabileceğinin göstergesi olabilecektir. Biz biliyoruz ki, kadınlar birlikte güçlüdür” ifadelerini kullandı.

AKP düşmanlığını ilan etti

HDP Êlih Milletvekili Besime Konca ise, özellikle son süreçte devlet eliyle, devletin bilinçli politikalarıyla Êlih’te fuhuşun önünün açıldığını söyleyerek, küçük yaştaki kız çocuklarının çeteler vasıtasıyla fuhuşa sürüklendiğini belirtti. Devletin; tankıyla, topuyla, gözaltı ve işkencesiyle yapamadığını kadın ve çocukları fuhuşa sürükleyerek gerçekleştirmeye çalıştığına dikkat çeken Konca, şöyle devam etti: “Hiçbir saldırı halka geri adım attıramadı. AKP 15 yıllık iktidarı boyunca her zaman kadınlar ve kadınların kazanımları üzerinden politikalarını yürütmeye çalıştı. Tecavüz yasasının Meclis’e getirilmeye çalışmasıyla, müftülük adı altında resmileştirilmeye çalışılan imam nikahları ve özyönetim direnişlerinde kadın bedenleri üzerinden topluma yapılan saldırı, devletin kirli zihniyetini gün yüzüne çıkarıyor. AKP, alenen kadına düşmanlığını ilan ediyor. Biz de kadınlar olarak, mücadelemizi büyüteceğimizin sözünü veriyor ve özgür olmayan tek bir kadın kalmayana kadar alanlarda olacağımızı duyuruyoruz.”

AMED/ŞÛJIN

EN SON EKLENENLER