Cezaevi müdürü tulumla koğuşları geziyor: Yakında bunları giyeceksiniz

İşkence ve darp iddialarıyla gündemden düşmeyen Van T Tipi Cezaevi’nde 2’nci müdürünün, elinde tulumla koğuşları gezerek, “Sizin için çok güzel elbise hazırlıyoruz, yakında bunları giymeye başlayacaksınız” dediği öğrenildi.

Günlerdir işkence ve darp iddialarıyla gündemden düşmeyen Van T Tipi Cezaevi’ndeki tutuklularla dün kapalı görüş yapan aileler, cezaevinde yaşananları anlattı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği “tek tip elbise” tartışmalarının ardından cezaevi 2. müdürünün, elinde tulumla koğuşları gezerek, “Sizin için çok güzel elbise hazırlıyoruz, yakında bunları giymeye başlayacaksınız” dediğini aktaran aileler, 5 Ağustos’ta kadın koğuşunda başlayan darp olayının erkek koğuşlarında devam ettiğini ve jandarma ile gardiyanların saldırısında 24 kişinin yaraladıklarını paylaştı.

HER GELEN İÇERİYİ ANLATTI

Kent merkezine 22 kilometre uzaklıkta bulunan T, F ve Yüksek Güvenlikli cezaevine Muş, Bitlis, Van ve başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelen aileler, cezaevi girişinde bulunan kantinde saatlerce bekledi. Kapalı görüş gerçekleştirebilen her aile, cezaevinde yaşananları aktararak, yaralı gördükleri tutuklulardan konuştu. Çoğu aile ise saatlerce beklemenin ardında, “Yakınlarınız burada değil” denilerek, geri gönderildi. Kimi aileler de T Tipi’nin yanından geçerken, sürgün edilmek üzere Yüksek Güvenirlikli Cezaevi’nin bir odasında bekletilen tutukluların kendilerine seslendiğini belirttik. Görüş esnasında her tutuklunun başında bir gardiyan beklediğini söyleyen aileler, olay günü 3’er kişinin kaldığı 3 koğuşu basan yaklaşık 100 asker ve gardiyanların tutsakları darp ettiğini söyledi. Aileler, cezaevi müdürünün sık sık koğuşlara elindeki tulumla gezerek, “Sizin için çok güzel elbise hazırlıyoruz, yakında bunları giymeye başlayacaksınız” deyip, tehditler savurduğunu aktardı.

MÜDÜRÜN ‘TEK TİP’ ELBİSE TEHDİDİ

Torununu görmeye gelen Halime Özdemir, yoğunlaşan baskıyla birlikte direnişin de yükseldiğini aktararak, “İlk bu olaylar yaşandığında, biz de televizyondan duyduk. Birçok tanıdığım aile hemen cezaevi önüne gelmiş çocukları için. Geçen Salı günü sabah erken saatlerde gardiyanlar jandarma ile birlikte önce sayıları az olan koğuşlara girerek darp etmeye başlamışlar. 4’ü ağır olmak üzere 24 tutuklu yaralanmış. Bazı tutuklular da hücreye atılmış. Tabi ondan sonra tutuklularda 1 gün boyunca direnmişler arkadaşlarını hücreden alıncaya kadar. Cezaevi baskıları artırdıkça tutuklular direndiklerini söylüyor, hiçbir baskıyı kabul etmedikleri için bu kadar şiddette uğruyorlar” dedi.

HASTANE RAPOR VERMEDİ

Ailesi ile görüşen Y.U. isimli tutuklu ise, darp sonucunda bir tutuklunun kolundan, birinin belinden, birinin gözünden ve birinin de kafasından yaralandığını belirtti. Uğradığı şiddet sonucu kafasına 8 dikiş atılan Y.U., götürüldüğü Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’nde istediği darp raporunun ise “Savcılıktan resmi kağıt ile gelmeniz gerekiyor” denilerek, verilmediğini belirtti.

EN SON EKLENENLER