Cezaevleri yine direnir

‘Tek tip elbise’ tartışmaları sürerken, toplumun her kesiminden uygulamaya karşı direniş açıklamaları da devam ediyor. 12 Eylül’de mahkemeye üstlerindeki tek tip elbiseleri yırtarak çıkaran tutsaklardan Tuna Atalay, cezaevlerinin uygulamaya karşı yeniden direneceğini belirtti

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “tek tip elbise” uygulamasını yeniden başlatacakları söylemlerine tepkiler sürüyor. 12 Eylül’de uygulanmak istenen ancak tutsakların direnişi sonucu rafa kaldırılan uygulamaya bir tepki de 12 Eylül’de üstlerindeki tek tip elibiseleri yırtarak mahkmeye çıkan Tuna Atalay’dan geldi.

Kelepçeler çıkar çıkmaz

1980 darbesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilen ve THKP/C 3’üncü Yol Davası’ndan tutuklu yargılanan Atalay, sembol olan fotoğraflarını anlattı. “1984 yılında tek tip elbise dayatması gündeme geldi. Tabi ki biz siyasi tutuklular olarak buna karşı çıktık ve giymeyeceğimizi ilan ettik” diyen Atalay, “Bu süreçte hemen dayatmanın arkasında bizim duruşmamız vardı. Biz de bu duruşmaya çıkarılırken, 5-6 asker eşliğinde bizlere tek tek zorla elbiseleri giydirdiler. Mahkemeye çıktığımızda daha önce aldığımız karar gereği bu elbiseleri yırtacaktık. Kelepçelerin çözülmesiyle biz de elbiseleri yırttık. Tek tip elbise giymeyeceğimize dair slogan attık. O sırada da o fotoğraf çekildi” diye konuştu.

Tüm haklarımız alındı ama…

Mahkemeden götürüldükten sonra kendilerine işkence uygulandığını kaydeden Atalay, “Bizi dışarı attılar. Kış günüydü. Akşama kadar beklettiler. Ancak biz hiçbir zaman ‘tek tip elbise’ giymedik ve yaklaşık bir buçuk yıl ne avukata ne mahkemeye, ne havalandırmaya çıkabildik, ne de ziyaretçi kabul edebildik” diye konuştu.

Amaç kimliksizleştirme

“O dönem bizlere marş söyletme, askeri düzende yürütme, tek tip elbise dayatması, sıraya dizme gibi uygulamalar vardı” diyen Atalay, “Tüm bu uygulamaların amacı oraya gelen siyasilerin kimsizlikleştirmeye yönelikti. Ama direniş geleneğimiz hep vardı” dedi. “tek tip elbise”nin yeniden gündeme getirilmesini kendisine 1980 yılındaki uygulamaları hatırlattığını kaydeden Atalay, “Cezaevleri yine direneceklerdir” dedi. 35 yıldır demokratikleşme alanında bir adım ileri gidemediğini dile getiren Atalay, “Cunta anlayışının devam ettirilmesi istenmesinin bir göstergesidir. Bu aslında siyasi iktidarın olduğu kadar toplumsal muhalefetin de sorunudur” dedi.

Demokratikleşme gerek

Darbelere karşı oldukları için TSK’den atıldıklarını belirten Atalay, “3’lü kararnameler ile bin 200 asker ordudan atıldı. Aynı şekilde bugün darbe bahanesiyle KHK’lar ile insanlar işlerinde ediliyor, üniversiteler boşaltılıyor. Bunun ortadan kalkması için genel bir demokratikleşmenin hayata geçirilmesi gerekir” dedi.

İSTANBUL/dihaber

EN SON EKLENENLER