Dersim’de Nesli tehlike altındaki hayvanlar yanıyor

 Munzur Vadisi Milli Park’ta günlerdir süren ve müdahale edilmesine engel olunan yangın, nesli tükenmekte olan hayvanların da aralarında bulunduğu binlerce canlıyı etkiliyor. Doğa aktivisiti İsmail Ateş, söz konusu bölgenin nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanların üreme merkezi olduğuna dikkat çekti.

Dersim merkez ve ilçelerindeki ormanlık alanlarda 13 gün önce çıkan ve müdahale edilmesine izin verilmeyen orman yangını geniş bir alana yayıldı. Günlerdir süren orman yangınlarını söndürmek için bir araya gelen yurttaşların askerlerce engellenmesi, buna karşı halkın tepki göstermesi üzerine Orman İşletme Müdürlüğü çalışanları, küçük gruplar halinde yangına yer yer müdahale etmeye başladı.

‘DERSİM’İN EN BÜYÜK YANGINI’

Doğa aktivisti ve yıllardır Dersim’de doğa fotoğrafları çeken İsmail Ateş, günlerdir doğalarının yanışını izlemek zorunda bırakıldıklarını dile getirdi. Dersim’de her sene yangın çıkarıldığına dikkat çeken Ateş, geçen yıl 22 yerde yangın çıkarıldığını aktardı. Şu an süren yangınların bugüne kadarki en büyük doğa katliamı olduğunun altını çizen Ateş, müdahaleye engel olunduğu için yangının yayıldığını vurguladı. Ateş, 13 gündür Munzur Vadisi Milli Parkı Halbori bölgesi ve Bali deresinde süren yangının tarihlerinde görülmemiş türden olduğunu aktardı.

Yangını söndürmek için yola çıkan yurttaşların askerler tarafından engellenmesine tepki gösteren Ateş, “Merak ediyorum dünyanın bir başka yerinde yangın söndürmeye giden insanlara engel olunmuş mu? Bunun bir örneği daha var mı? Bu güzelim doğa yanıp gidiyor, biz de izliyoruz” diye konuştu.

‘ÜREME ALANLARI DA YANIYOR’

Ateş, meşe ağaçlarının hakim olduğu milli parkta 61 endemik bitkinin ve en zengin yabani hayatın bir arada yaşadığı yerlerden olduğuna dikkat çekerek, yaşam alanının tehlike altında olduğunu söyledi. Ateş, bu bölgedeki canlıları şöyle sıraladı: “Ayı, kurt, tilki, domuz, dağ keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, su samuru, kirpi, sincap, sansar, kokarca, vaşak, yılan, kertenkele, kaplumbağa, yengeç, akrep, ürkeklik, kınalı keklik, yabani güvercin, kaya güvercini, tahtalı, üveyik, kumru, bıldırcın, tarakçın, ispinoz, arı, kartal, doğan, şahin, atmaca, kerkenez, akbaba, turna, leylek, bahri, sığırcık, balıkçıllar, kaz, ördek, puhu, baykuşlar.”

Nesli tükenme tehlikesi altında olan vaşakların üreme alanının da şu an yandığını ifade eden Ateş, bütün hayvanların zarar gördüğünü belirterek, birçok hayvanın da yangından dolayı yerlerini terk ettiğini sözlerine ekledi.

EN SON EKLENENLER