Êzidîler Tabka’ya dönüyor

Kürt, Arap, Çerkes, Şii, İsmaili, Êzidî, Hristiyan ailelerin yaşadığı Tabka, DAİŞ’ten kurtulduktan sonra yaralarını sarmaya çalışıyor. Ortadoğu’nun kadim halklarından Êzidîler için de dönüş yolları açıldı

Ortadoğu’nun kadim halklarından olan, Osmanlı soykırımlarına ve DAİŞ soykırımına rağmen ayakta kalan Ezidiler, DAİŞ işgali sonrası ayrılmak zorunda kaldıkları Tabka’ya dönmeye başladı. Tabka, ‘Küçük Suriye’ ya da ‘Fırat’ın Güzeli’ olarak tanınıyordu. Bu adlandırmalar kentin Kürt, Arap, Çerkes, Şii, İsmaili, Êzidî, Hristiyan gibi çeşitli halklar ve inançlar bakımından oldukça renkli olmasından ileri geliyordu. Fakat ÖSO, El Nusra ve son olarak DAIŞ’in bölgeye girmesiyle birlikte bu renklilik de ortadan kalkmıştı.
Tabka’nın 10 Mayıs’ta devrim savaşçıları tarafından özgürleştirilmesinin ardından kentin yönetiminin Tabka Sivil Meclisi’ne devredilmesiyle birlikte meclis, demokratik yaşamı ve bölgenin renkliliğini geri getirmeye, yeniden canlandırmaya çalıştı. Bu çerçevede 2012’de ÖSO’nun kenti işgalinden sonra göç eden Y.A. adındaki Êzîdî yurttaş, kızıyla birlikte Tabka’ya geri döndü.

Eğitim hazırlığı

Mayıs ayında QSD savaşçılarının özgürleştirdiği Tabka kentinde, eğitim çalışmaları da Omer El-Muxtar Okulu’nda öğretmenlerin yeni yıla hazırlanması için eğitim devresinin açılmasıyla başladı.

TABKA/ANHA

EN SON EKLENENLER