İMO: Depremi afet yapan rant politkalarıdır

İMO Ankara Şubesi, Gölcük depreminin yıldönümüne ilişkin yaptığı açıklamada, “Deprem bir afet değildir, doğa olayıdır. Onu afet yapan rant politikalarıdır” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 18. yıl dönümüne ilişkin basın toplantısı düzenledi. İMO Genel Merkez binasında düzenlenen açıklamada, “Depremi unutma unutturma” yazılı pankart açıldı. Toplantıda açıklama yapan İMO Şube Başkanı Selim Tulumtaş, “17 Ağustos 1999’da binlerce insanımızın ölümüne ve yaralanmasına sebep olan Gölcük merkezli depremin üzerinden 18 yıl geçti” dedi.

‘TOPRAKLARIMIZIN YÜZDE 92 DEPREM TEHLİKESİ ALTINDA’

Depremin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu dile getiren Tulumtaş, “Ülkemizdeki fay hatlarının 66’sı birinci ve ikinci derece olmak üzere topraklarımızın yüzde 92’si, nüfusumuzun yüzde 70’i, büyük sanayi tesislerimizin yüzde 75’i deprem tehlikesi altındadır” diye ifade etti.Tulumtaş 1900’lü yılların başından bu yana ülkemizde gerçekleşen depremlerle yüz binden fazla insanın hayatını kaybettiğini söyledi.

‘EN TEHLİKELİ FAY HATTI’

Kuzey Anadolu Fay hattının dünyanın en tehlikeli fay hatlarından biri olarak kabul edildiğini söyleyen Tulumtaş, bu fay hattının Bingöl Karlıova’dan İstanbul’a oradan da Yunanistan’a kadar uzandığını söyledi. “Gölcük Merkezli deprem İstanbul’u deprem tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır” diyen Tulumtaş, İstanbul’da 250 yılda bir 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem olduğunu ve uzmanlara göre her an yeni bir depremin olma olasılığının yüzde 63 olarak açıkladıklarını söyledi.

‘İNŞAATLAR EKONOMİNİN ANAHTARI OLARAK GÖRÜLÜYOR’

Bu deprem tehlikesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını söyleyen Tulumtaş, “Her gün neredeyse ülkemizin bir yerinde deprem yaşıyoruz. Buna karşın yapı üretim süreci ülke ve halkın ihtiyaçları gözetilerek değil, konut inşasını ekonominin anahtarı olarak gören bir anlayış ile hareket ediliyor. Ülkemizin ve halkımızın aydınlık geleceğini biricik yolu olduğuna inanıyor ve bu inançla depremin bir afet değil doğa olayı olduğunu, onu afet yapının rant yaratma politikaları ve buna bağlı olarak işletilen bozuk yapı üretim süreci olduğunu kamuoyu ile paylaşıyoruz” diye ifade etti.

EN SON EKLENENLER