KHK ile ‘Eş Sınıf Başkanlığı’ da ihraç edildi

 

Eğitimde cinsiyet eşitliğini esas alan ve bu çerçevede sınıfında ‘eşbaşkanlık’ uygulamasını hayatan geçiren sınıf öğretmeni Keskin Bayındır’ın uygulaması ihraç edilmesi ile son buldu. Yerine atanan öğretmen ise kız çocuklarının itirazına rağmen uygulamayı hayata geçirmedi.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmeye çalışan Eğitim Sen’li öğretmenler, cinsiyetci eğitim sistemini müfredata rağmen kimi zaman uygulamaları ile kimi zaman da verdikleri eğitim ile kırmaya çabalıyor.
OHAL öncesi Amed’in Bağlar ilçesina bağlı Batıkarakoç köy okulunda sınıf öğretmenliği yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi Keskin Bayındır da bu öğretmenlerden biri. Bayındır, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla sınıfta “Eş Sınıf Başkanlığı”nı hayata geçirdi. 3 yıl boyunca öğretmenlik yaptığı okulda bu uygulamayı hayata geçiren Bayındır’ın ihraç edilmesi ile uygulama da son buldu. 20 Temmuz’da çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Bayındır’ın yerine ücretli bir öğretmen atandı. Atanan öğretmenin uygulamaya son verdiğini Bayındır şu sözlerle anlattı: “Kendisi de aynı köyden olan bu öğretmen göreve başladıktan sonra sınıf başkanı seçmek istiyor. Fakat bizim sınıfımızdaki bütün kız öğrenciler ayağa kalkarak ‘Bizim sınıfımızda eşbaşkanlık sistemi var. Bir kız bir erkek sınıf başkanı seçmeniz gerekiyor’ diyerek uygulamaya itiraz ediyor.” Ancak yeni atanan öğretmen kız öğrencilerin itirazını dikkate almıyor. Öğretmenlik yaptığı sürece öğrencilere toplumsal cinsiyet eğitimi verdiğini kaydeden Bayındır, bunun da sadece kavramsal olmadığını, yaşamın her alanında, okulda, sınıfta, söz almada, konuşmada kızlar ile erkeklerin eşit olduğunu anlattığını ve bu tür uygulamaların önemli olduğunu söyledi. ANKARA/dihaber

EN SON EKLENENLER