Kozağaçlı: Bu hukuk ise ‘Düşman Ceza Hukuku’ nedir?

Antalya’da yapılan ev baskınlarında Avukat Deniz Yıldırım ve Ramazan Gökalp’ın gözaltına alınmasına tepki gösteren kapatılan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, “İktidarın, ‘güvenliği’ adına temel hak ve özgürlükleri feda ettiği yeni dönemde hiçbir şey somut olarak belirlenmiş değildir. Eğer bu belirsiz durumda bu hukuk ise ‘Düşman Ceza Hukuku’ nedir?” diye sordu.

Antalya’da 11 Ağustos’ta gerçekleştirilen operasyon kapsamında Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Antalya Şube Başkanı Deniz Yıldırım ve Avukat Ramazan Gökalp’ın gözaltına alınması protesto edildi. Yapılan çağrı üzerine adliye önünde bir araya gelen avukatların açıklama yapmasına izin verilmemesi üzerine Antalya Borusu’na geçildi. Burada konuşan Avukat Selçuk Kozağaçlı, tüm muhalefetin ve görevini yapmaya çalışan avukatların ağır bir saldırı altında olduğunu belirterek, sadece mesleklerinden dolayı tutuklanan avukatların mesleki faaliyetlerinden de suç delili yaratılmaya çalışıldığını söyledi. Müvekkil-avukat ilişkilerinin gizlilik ilkesinin çiğnendiğini kaydeden Kozağaçlı, avukatlık mesleğinin topluma potansiyel suç mesleği gibi lanse edilmeye çalışıldığını aktardı.

Kozağaçlı, “İktidarın avukatlara yönelik baskı hazırlığında olduğuna ilişkin haberlerin mürekkebi kurumadan dün, adı ‘Adalet Bakanlığı’ olan Bakanlık bazı avukatların dosyayı takip etmesinin engellenmesi için başsavcılıklara talimat yollamıştır” dedi. Antalya Başsavcılığı’nın da bu talimatı aynen yerine getirdiğini ve 9 ay önce başlamış bir soruşturmayı gerekçe göstererek, 2 meslektaşlarını gözaltına aldığını söyledi. Kozağaçlı, şöyle dedi: “Gözaltına alınan Avukat Deniz Yıldırım, çeşitli defalar savcılığa başvurarak dosyada ifade vermek istediğini belirtmesine rağmen savcılık tarafından ifadesi alınmamıştır. Bunun yerine bir sabah gözaltına alınmıştır. İktidarın, ‘güvenliği’ adına temel hak ve özgürlükleri feda ettiği yeni dönemde, hiçbir şey somut olarak belirlenmiş değildir. Eğer bu ‘belirsiz durum’ da bu hukuk ise ‘Düşman Ceza Hukuku’ nedir? diye sormak lazım.” 2 ay önce 9 aylık tutukluluk süresinin ardından meslektaşları Avukat Özden Saldıran’ın serbest bırakıldığını ifade eden Kozağaçlı, “O zaman da ifade ettiğimiz gibi her gün adliyeye gidip gelen, sadece mesleklerinin gereğini yerine getiren ama meslek onurunu iktidarın baskısına kurban etmeyen avukatlar keyfi şekilde gözaltına alınıp tutuklanamaz” diye konuştu.

Kozağaçlı, gözaltında tutulan avukatların serbest bırakılmasını istedi.

EN SON EKLENENLER