Musa Anter Barış Parkı artık özgür

HDP’nin Vicdan ve Adalet Nöbeti, 3’üncü durağı olan Van’da sona erdi. Bir haftadır etrafı bariyerlerle sarılı olan Musa Anter Barış Parkı da akşam saatleri itibariyle özgürlüğüne kavuştu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), “Durmayalım dur diyelim faşizmi durduralım” kampanyası kapsamında Diyarbakır’da başlattığı Vicdan ve Adalet Nöbeti, İzmir’e uzandı. Van’da 7 gündür polis barikatları ile sarılan Musa Anter Barış Parkı’nda tutulan nöbet eylemi, Ağrı’dan Kars’a, Iğdır’dan Muş’a, ilçelerden köylere binlerce ziyaretçiyi ağırladı.

ENGELLER AŞILDI

Nöbetin ilk günüyle birlikte polis bariyerlerine takılan yurttaşlar, Genel Bilgi Taraması (GBT) ve aramalara tabi tutuldu. Tüm engellemelere rağmen HDP’lilerin eylemine destek büyüdü. Bölge kentlerinden kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları, OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ler ile ihraç edilen emekçiler parka akın etti. İlk gün parka girişleri engellenen Barış Anneleri, sonraki günlerde engelleri aşarak günlerce destek ve dayanışmayı sürdürdü.

GAZETECİLERİN GİRİŞ ÇİLESİ

Nöbet eyleminin başlaması ile haber takibi için parka girmek isteyen gazeteciler de polis engellemelerinden nasibini aldı. Gazeteciler, “Sizden biri var”, “Yarım saat sonra çıkmalısın” ve “Şimdi alamayız” gerekçeleri ile saatlerce beklemek zorunda kaldı.

KADINLAR RENKLERİ İLE NÖBETE AKIN ETTİ

Vicdan ve Adalet Nöbeti en büyük destek ve ilgiyi kadınlardan gördü. Saatlerce süren bekleyişin ardından polis barikatlarını aşarak parka girmeyi başaran kadınlar, HDP’li milletvekilleri ile bir araya gelerek sorunlarını aktardı. Tüm renkleri ile parkta dikkat çeken kadınlar, polislerin baskıcı tutumuna karşı park içerisinde halaya durdu.

HER GECE GÜRÜLTÜ EYLEMİ

HDP’nin nöbet ile birlikte OHAL ve hükümet politikalarına tepki olarak sürdürdüğü ses çıkarma ve gürültü eylemi de kentte yankı buldu. Her gece saat 21.00’de polis barikatlarına vurarak ses çıkartan vekiller, çevrede bulunan yurttaşlar tarafından destek gördü. Eylemin ilk gecesinde yurttaşların polislerce tehdit edilmesine rağmen, eylemin son gecesine kadar alkış ve zılgıtlarla destek gördü.

DAİMİ ZİYARETÇİ: DERWİŞ

Nöbet eyleminin ilk ziyaretçisi olan kentte herkes tarafından tanınan zihinsel engelli Derwiş, daimi ziyaretçilerden oldu. Yaptığı politik açıklamalar ile nöbet eyleminin vazgeçilmezi olan Derwîş de son gün GBT engeline takıldı. Polislerce tanınmasına rağmen engellenen Derwîş, kimliğine el konulması ardından parka girebildi. HDP milletvekillerinin danışmanı da son günde engellemelere takılanlar arasındaydı. Polislerce TBMM Danışman kartlarına el konulan danışmanlar, saatler sonra kimliklerini geri alabildi.

Tüm baskı ve engellemelere rağmen Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin Van’da karşılık bulduğunu dile getiren HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, “Van halkı barikatlara ve baskılara rağmen bizimle buluştu. Van, iradesine sahip çıktı, bundan sonra da aynı kararlılıkla iradesine sahip çıkacaktır. Tüm engellemelere rağmen Van halkıyla buluştuk” dedi.

Van durağında yapılan kapanış açıklaması ile nöbet eyleminin İzmir’e devredilmesi ardından HDP’li vekiller kentten ayrıldı.

EN SON EKLENENLER