Zerdüştler ‘Peymani Agır’ı kutluyor

Federe Kürdistan’ın Silêmanî kentinde bir araya gelen Zerdüştler, ‘Peymani Agır’ (Ateşin Sözleşmesi) Bayramı’nı kutladı. Amed’de de Ermeniler Üzüm Kutsama Bayramı’nı kutlamak istedi. Ermenilerin Sûr’daki Surp Giregos Kilisesi’ne gitmesine izin verilmedi

Ermeniler tarafından her yıl 15 Ağustos’a en yakın pazar gününde kutlanan Üzüm Kutsama Bayramı (Meryem Ana Yortusu), Amed’in Sûr ilçesindeki yasaklı Savaş Mahallesi’nde bulunan Surp Giregos Kilisesi’ne gidilemediği için Süryani Meryem Ana Kilisesi’nde kutlandı. Meryem Ana’nın göğe çekilişinin kutlandığı bayramda, Amed’de yaşayan Hristiyan, Ermeni ve Süryaniler Meryem Ana Kilisesi’nde bir araya geldi. Pagan tarihinin Navasart (Yılbaşı) Bayramı, yalnızca üzüm günü değil, bahşettiği nimetler için tanrısal güce teşekkür etme günü olarak da kabul ediliyor.

Barış mesajları verildi

Yapılan dini ayinin sonunda konuşan Süryani Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut, Meryem Ana’nın göğe çekilişinin kutlandığı bayramda üzüm dağıtmanın gelenek haline getirildiğini belirterek, “Meryem ana hepimizin annesidir. Mesih’in annesidir. 15 Ağustos annemizin göğe intikal ettiği tarihtir. Tüm Hristiyanlar arasında kutlanır. Bu yıl burada aramızda Ermeni cemaatinden kardeşlerimiz var herkesin bayramını buradan kutluyorum” dedi.
Her bir zatın yaptığı önemli işler olduğuna vurgu yapan Akbulut, “İsa Mesih’in çizdiği barış dolu yoldan yürümeliyiz. İsa Mesih, ‘Ne mutlu barışı sağlayanlara’ demiş ve duaları hep dünya barışı üzerine olmuştur. Meryem Ana vefat ettiği zaman dünyanın her tarafında bulunan havariler toplanıp anamızın cenazesini kaldırmıştır. Çünkü Meryem Ana insanlığın annesidir” diye konuştu.

İbadetlerimize tahammülleri yok

Kiliseye bayramı kutlamak için gelen Paramaz Mercan, kiliselerinin kapalı tutulmasına tepki göstererek, “Birkaç ay önce bu şehrin içinde bisiklet turu düzenlediler, neredeyse şehrin tamamını barikatlarla sardılar. Bayramımızı kutlamak için kilisemize gitmek istedik. Valilik ‘güvenlik yok’ diyor. Madem barikatlarınız bu kadar çok, Dört Ayaklı Minare’den Surp Giregos Kilisesi’ne kadar bir koridor yapabilirdiniz. Biz biliyoruz ki, bilinçli yapılıyor. İbadetimizi yapmamıza dahi tahammül edemiyorlar” diyerek, kiliselerinin kapalı tutulmasının güvenlikle alakası olmadığını söyledi. Ayinin bitmesiyle birlikte kutsanmış üzümler gelenlere ikram edildi. Kilise cemaati, bahçede kurulan üzüm masalarının etrafında oturup sohbet etti.

Zerdüştlerin ‘Peymani Agır’ Bayramı

Federe Kürdistan’ın Silêmanî kentinde bir araya gelen Zerdüştler, ‘Peymani Agır’ (Ateşin Sözleşmesi) Bayramı’nı kutladı. Bayramın kutlandığı Kızkapan Mağrası’nda rivayete göre, Keyhüsrev’in mezarı bulunuyor.

Üryan Xızır Anma Etkinliği’nde birlik mesajı

Dersim Pêrtag (Pertek) ilçesine bağlı Durutay (Zeve) köyünde yapılan Üryan Xızır Birinci Anma Etkinliği, yüzlerce kişinin katılımıyla kitlesel bir şekilde yapıldı. Anma, Üryan Xızır Türbesi’nde yapılan birlik cemi ile devam etti. Üryan Xızır Ocağı evlatlarının yürüttüğü cemde birlik ve beraberlik mesajları verildi. Aleviliğin sevgi ve hoşgörü olduğunu ifade eden Üryan Xızır Piri Ali Büyükşahin, “Bütün inanç toplumlarına sesleniyorum, gelin peygamberlerin yolunu takip edip sevgiden güzellikten hoşgörüden bahsedelim. Peygamberlerimiz, bize aydınlık yolu öğretmiştir. Gelin biz bu yolu takip edelim. Biz sömürülen ve ezilen halkların yanında olalım. Hz. Hüseyin neden zalimlere karşı geldi? Dedi ki, bir zalim bütün halkı idare etmemeli. Bizler de bu yüzden mazlumun yanında olmalıyız” dedi. Yapılan konuşmaların ardından okunan deyişlerle semah dönüldü, lokmalar dağıtıldı.

AMED/dihaber

EN SON EKLENENLER