‘Elektrik kablosu’ndan suçlanan 77 yaşındaki kadına 5 bin 500 TL ceza

 Köydeki evinde bulunan elektrik kablosu nedeniyle 77 yaşındaki Samiye Ekti bomba düzeneği kurmakla suçlandı. Ekti’ye toplam 5 bin 500 TL adli para cezası verildi.

Diyarbakır’ın Hazro ilçesine bağlı Çiftlibahçe (Helhel) köyünde 25 Eylül 2016’da evine yapılan baskında gözaltına alınan 77 yaşındaki Samiye Ekti ifadesi alındıktan sonra 26 Eylül’de serbest bırakılmıştı. Hazro Cumhuriyet Başsavcılığı, ikamet ettiği evinde bulunan elektrik kablosu, 5-6 adet tabanca mermisi, kitaplar, İncil, gazete kupürleri, HDP bayrağı ve bir çatışmada yaşamını yitiren oğlu Hacı Ekti’nin fotoğrafları nedeniyle Samiye Ekti hakkında “örgüt propagandası yapmak” ve “pek az sayıda mermi bulundurmak veya taşımak” suçlarından soruşturma başlattı. Evinde bulunan elektrik kablosu nedeniyle 77 yaşındaki Ekti bomba düzeneği kurmak ile suçlandı. Ekti’nin iddianamede yer alan ifadesinde ise, 77 yaşındaki bir insanın bomba düzeneği kurmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu yönündeki ifadesine yer verildi.

Soruşturmayı bir yılda tamamlayan savcılık, “örgüt propagandası”nın yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Ekti hakkında takipsizlik kararı verdi. Ancak savcılık, evinde bulunduğu ileri sürülen tabanca mermileri nedeniyle “pek az sayıda mermi bulundurmak veya taşımak” suçunu işlediği iddiasıyla Ekti’ye toplam 5 bin 500 TL adli para cezası verdi. Cezaya ilişkin kararı Ekti’ye gönderen savcılık, bu para cezasını 10 gün içinde ödememesi durumunda hakkında kamu davası açacağı uyarısında bulundu. Ekti, para cezasını 10 gün içinde ödemediği durumda, hakkında 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılacak.

TAHİR ELÇİ İLE BASINDA YER ALMIŞTI

Samiye Ekti, Sur’da saldırılar nedeniyle zarar gören Dört Ayaklı Minare’nin durumuna dikkat çekmek amacıyla 28 Kasım 2015’te Diyarbakır Barosu tarafından düzenlenen açıklamadan sonra Tahir Elçi ile yaptığı sohbet ile basında yer almıştı. Elçi’den sonra konuşan Ekti, kuşatmanın kaldırılmasını, saldırılara son verilmesini ve kendi topraklarında özgür yaşamak istediklerini dile getirmişti. Bu konuşmadan bir kaç dakika sonra sokakta çıkan çatışmada Tahir Elçi vurularak yaşamını yitirmişti.

Ekti’nin Sur’daki evinin “kamulaştırma” adı altında yıkıldığı, bu nedenle köyü Helhel’e taşındığı öğrenildi.

EN SON EKLENENLER