Hasankeyf’ten seslendiler: 12 bin yıllık tarihi 50 yıllık baraja kurban etmeyin

Diyarbakır ve Batman barosundan oluşan bir heyet, dinamitlerle yıkılan Hasankeyf’te incelemelerde bulunarak, yetkililere “50 yıl ömrü olacak bir baraj için 12 bin yıllık tarihi yok etmeye hakkınız yok” dedi.

Ilısu Barajı altında bırakılacak olan 12 bin yıllık Hasankeyf’in dinamitlerle havaya uçurulduğu görüntülerin basında yer almasıyla toplumun farklı kesimlerinden yükselen tepkiler devam ediyor. Görüntülerin basına yansıması ardından Diyarbakır ve Batman barosundan oluşan bir heyet, dinamitlerle patlatılan alanlarda incelemelerde bulundu.

Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen beraberindeki heyet, esnaf ve halkla görüşerek yıkama dair bilgi aldı. Ardından sular altında kalacak tarihi Hasankeyf’i ziyaret eden heyet, dinamitlerle uçurulan yerlerde incelemelerde bulunarak yıkıma dair bilgi aldı. Yapılan görüşmelerin ardından açıklamada bulunan Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, son birkaç gündür Hasankeyf’in tarihi yerleri, kale kısmı ve tarihi höyüklerin dinamitlerle yıkılmasının gündemde olduğunu ifade etti. Özmen, “Aldığımız bilgiler çok üzücü. Tarihi yerler, kayalar ana gövdeler patlayıcılarla ayrıldığı yönde bilgiler aldık. Görüştüğümüz esnaf ve halk, ilçelerini, evlerini ve yaşam yerlerini terk etmek istemediklerini söylüyor. Kamulaştırma karşısında çaresiz kaldıklarını ve güçlerinin yetersiz kaldıklarını bize anlattılar” dedi.

‘HASANKEYF İNSANLIK MEDENİYETİNE BÜYÜK BİR MİRAS’

İlçe sakinlerinin Dicle Nehri’nin karşı yakasında inşa edilen yeni Hasankeyf’e taşınmak zorunda bırakılmak istenildiğine işaret eden Özmen, şöyle dedi: “Yeni inşa edilen yerler ile yaşadıkları yerler arasında uçurum fiyat farkı var. Hasankeyf’in insanlık medeniyetine büyük bir mirastır. 12 bin yıllık bir geçmişi var. Onlarca medeniyet yaşamış. 12 bin yıllık tarihi geçmişi olan Hasankeyf dünyada ender görülen yerlerden biridir. Burası koruma altında olan sit alandır. Tüm karşı koyuşlara rağmen bir baraj kararı alındı ve baraj yapımı devam ediyor. Bir baraj için insanlık tarihi heba ediliyor. Hasankeyf’te sadece dinamitlerle uçurulan yerler değil onun dışında 400 höyük bulunmaktadır. Her bir höyükte bir tarih, bir geçmiş var. Devlet o höyüklerde araştırma yapıp, insanlığa ışık tutması gerekirken, patlayıcılarla tarihi tahrip ediyor ve sulara gömülmek isteniyor. Dargeçit’ten buraya kadarki havzaya kadar 70 bin insan yerinden edilecek. 70 bin insan zorla yerinden göç ettiriliyor.”

’12 BİN YILLIK TARİHİ 50 YILLIK BARAJA KURBAN ETMEYİN’

Durdurulmasını istediği barajın resmi ideolojiden bağımsız yapılmadığını kaydeden Özmen, “Türkiye’deki tüm halkların bıraktığı tarihi yapılar ya bu şekilde baraj ya da teknik inşaatlarla yok ediliyor. Türkiye’deki birçok yer için bunu söyleyebiliriz. 50 yıl ömrü olacak bir baraj için 12 bin yıllık tarihi yok etmeye hakkınız yok. Diyarbakır, Batman baroları olarak yıkımın karşısındayız. Hasankeyf sadece Hasankeyf’in değil, tüm insanlığın mirasıdır. Herkesin bu tarihi yıkımına karşı bizimle dayanışma içinde olması gerekir” diye konuştu.

Açıklamanın ardından Hasankeyf’ten ayrılan heyet, Batman Valiliği’yle saat 16.00’da bir görüşme gerçekleştirecek.

EN SON EKLENENLER