İşkencehanelerde tutsaklar direnişte

Hak ihlalleriyle gündemden düşmeyen cezaevlerinde keyfi uygulamalar ve dayatmalar devam ediyor. Birçok cezaevinden işkence ve sürgün haberleri gelirken, tutsaklar aileleri aracılığıyla günderdikleri mesajlarda baskılara karşı direnişlerinin de artacağını aktardı

OHAL ilanından sonra iç ve dış siyasette devam eden savaş çığırtkanlığının bir yansıması olarak cezaevlerinde “rutinleştirilen” hak ihallerine her gün bir yenileri eklenmeye devam ediyor. Sürgün, işkence ve keyfi uygulamalarla gündemden düşmeyen cezaevlerindeki baskılara son olarak AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “Tek tip elbise” açıklamasının ardından tehditler de eklendi. Wan’da tutsaklar “tek tip elbise” ile tehdit edilirken, Antakya, Adana, Rize ve Kırıkkale ise işkence haberleri geliyor. Uzun süre işkence haberleri ile gündemde olan Tarsus Cezaevi’nde ise 12 tutsak açlık grevine başladı.

Müdür elinde tulumla geziyor

Van T Tipi Cezaevi’ndeki tutsaklarla görüşen aileleri cezaevinde yaşanan işkenceyi anlattı. Aileler ayrıca cezaevinde 5 Ağustos’ta kadın koğuşunda başlayan ve erkek koğuşlarına da yayılan jandarma ve gardiyanların saldırısında 4’ü ağır 24 tutsağın yaralandığını belirtti. Görüş sırasında her tutsağın başında bir gardiyan beklediğini söyleyen aileler, olay günü 3’er kişinin kaldığı 3 koğuşu basan yaklaşık asker ve gardiyanların tutsakları darp ettiğini söyledi. Aileler, cezaevi müdürünün sık sık koğuşlara elindeki tulumla gezerek, “Sizin için çok güzel elbise hazırlıyoruz, yakında bunları giymeye başlayacaksınız” deyip, tehditler savurduğunu aktardı.

Baskılara karşı direniş

Torununu görmeye giden Halime Özdemir, “Geçen Salı günü gardiyanlar jandarma ile birlikte önce sayıları az olan koğuşlara girerek darp etmeye başlamışlar. Bazı tutuklular da hücreye atılmış. Tutuklular da 1 gün boyunca direnmişler arkadaşlarını hücreden alıncaya kadar. Cezaevi baskıları artırdıkça tutuklular direneceklerini söylüyor” dedi.

Rapor verilmedi

Ailesi ile görüşen Y.U. isimli tutsak ise, darp sonucunda birçok tutsağın yaralandığını belirtti. İşkence sonucu kafasına 8 dikiş atılan Y.U., götürüldüğü Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’nde istediği darp raporunun ise “Savcılıktan resmi kağıt ile gelmeniz gerekiyor” denilerek, verilmediğini belirtti.

Cezaevi’nde firar iddiası

Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde önceki gece tutsakların duvarı kırarak firar etmeye çalışırken yakalandığı iddia edildi. C-15 koğuşundan seslerin gelmesiyle birlikte koğuşta arama yapan gardiyanların, dışa bakan duvarda delik gördükleri belirtildi. Koğuşta açılan deliğin cezaevi bahçesine çıktığı belirtilirken, olaya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Açlık grevine başladılar

Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine karşı uyarı amaçlı 5 günlük açlık grevi yapan kadın tutsaklardan 12 kişi koşulları düzeltilmemesi üzerine dün itibari ile süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı.Tutsaklarla görüşen avukat Tugay Bek, kadın tutsakların taleplerini şöyle sıraladı: “Yasal haklarının tanınması, cezaevi mevzuatının uygulanması, cezaevine girişte darp ve işkence uygulayan memurlar hakkında işlem yapılıp cezalandırılması, verilen dilekçe ve mektupların iletilmesi, cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasına son verilmesi, tutukluların revir ve hastane taleplerinin yerine getirilmesi, ‘tek tip elbise’ uygulamasına geçilmemesi.”

Çocuklarının önünde…

Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde geçtiğimiz günlerde işkenceye uğrayan tutsaklardan Saadet Akın kardeşi Emine Akın aracılığı ile Amed İHD’ye başvurdu. Saadet Akın, yaptığı başvuruda işkenceyi şöyle anlattı: “Cezaevi 1. Müdürü Mahmut Çaça, gardiyanlar ve askerler tarafından darp ve işkenceye maruz kaldım. Ayrıca gardiyanlar beni ölümle tehdit ederek ‘90’lı yılları arayacaksınız’ dedi.” Akın, cezaevine tutsak bir annenin getirildiğini ve anneye çocuklarının önünde çıplak aramanın dayatıldığını aktardı.

Köpeklerle koğuş baskını!

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsakların süngerli odada işkence edildikten sonra çırılçıplak bir halde koğuşlara konulduğu öğrenildi. Tutsaklardan Mahsun Günsel’in annesi Esma Günsel, cezaevinde görüştüğü oğlunun gördüğü işkenceyi anlattığını söyledi: “Gece 12’de gardiyan köpeklerle koğuşlarımızda arama yapıyor. Karşı çıkanları süngerli odaya götürüyorlar, işkence ediyorlar. Burada çırılçıplak edip üzerimize su döküyorlar.” Günsel, “Oğlumun yüzü morarmıştı. FETÖ’cülerle aynı koridorda kalıyorlar tutuklular bunu kabul etmiyor” diyerek duyarlılık çağrısında bulundu.

‘Sonuna kadar direneceğiz’

Rize Kalkandere L Tipi kapalı Cezaevinde kalan Onur Karaca isimli tutsak, gönderdiği mektupta yaşadıkları hak ihlallerini aktardı. Karaca mektubunda, “Hastalıklar nedeni ile tedavi talep edenler, ring aracına 18 kişi bindirilip, sıcak havada bekletilip, hastaneye götürülmeden geri getiriliyor” dedi.”Tek tip elbise” konusuna da değinen Karaca, “Tabutlarımız dahi çıksa giymeyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz” dedi. Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nden Mesut Eren de gönderdiği mektupta, “Üzerinde yazı olan tüm elbiselerimizi topladılar. Bir arkadaşımız ters kelepçe edildikten sonra işkenceye maruz kaldı” dedi.

Halaya ceza aileye sorgu

İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’nde çıplak arama dayatmasına maruz kalan tutsaklara ise keyfi disiplin cezaları verildiği öğrenildi. Tutsak kardeşi Çekdar Mimkara ile cezaevinde görüşen Tevbun Mimkara, kardeşinin cezaevi girişinde çıplak aramayı kabul etmeyen tutsakların darp edildiğini ifade ederek, “Kardeşim bazı tutuklu yakınlarının cezaevinde sorgulandığını ve tutuklulara keyfi disiplin cezası verildiğini söyledi.Tutsaklar sırf halay çektikleri için görüş cezası almışlar. Kürtçe yayınlar kendilerine verilmiyor. Polis cezaevini sorgu merkezine çevirmiş durumda” diye konuştu.

ŞÛJIN-dihaber

EN SON EKLENENLER