Licê’de Çiller uygulamalarına devam

1990’lı yıllarda Licê’nin yakılmasına tanıklık eden kadınlar, şu an süren operasyonların aynı amacı taşıdığını, hedefin köylerin boşaltılması olduğunu söyledi. Tanıklar, “Şimdiki baskılar da sivil halkı hedef alıyor. Tansu Çiller’in yarım bıraktığı politikayı Erdoğan tamamlamak istiyor” dedi. Köylüler, Licê’nin özel olarak hedef alındığını belirterek, 90’lı yıllardan çok daha güçlü olduklarını, yeniden bir göçün yaşanmasına izin vermeyeceklerini, operasyonlara karşı direneceklerini ifade etti.

Köy yakmalarına tanıklık eden Gülistan Tatar (60), o dönemde köy halkının ateş altına alındığını söyleyerek, tüm gençlerin kırsal alanda toplatıldığını ve işkenceden geçirildiğini dile getirdi. İşkence sonucu hayatını kaybeden gençlerin olduğunu sözlerine ekleyen Tatar, evlere gece baskınların yapıldığını halkın kafasına silah dayatılarak, işkenceden geçirilmeyen insanın bırakılmadığını anımsattı.

Tatar, askerlerin köylülere “Teröristleri neden eve alıyorsunuz? Neden yemek veriyorsunuz? Siz olmasanız onlar var olmaz” diyerek baskı uyguladığını, elektrikle işkenceden geçirdiğini aktardı. Helikopterden köylülere kurşun yağdırıldığını ifade eden Tatar, küçük çocukların travmadan geçtiğini dile getirdi.

Direndik, direneceğiz

Tatar, köylerin boşaltılması için evlerin yakıldığını söyleyerek, “Şimdiki operasyonlar da aynı amacı taşıyor. Bir birinden farksız değildir. 90’larda son nefesimize kadar direndik. Zorla kendi köylerimizden çıkartıldık. Bize iki seçenek sunuldu. Ya köyleri terk edeceksiniz ya da öleceksiniz. Mecbur kaldık. Aradan yıllar geçtikten sonra köylerimizi yeniden canlandırdık. Ev yaptık ağaç diktik. Şimdiki operasyonlarla aynı şeyi yapmaya çalışıyorlar. Ancak bugün 90’lardan çok daha güçlüyüz. O dönemde direndik. Şimdi de direneceğiz” diye konuştu.

Sivil halk hedefleniyor

Bir daha evlerinin yakılmasına köylerin boşaltılmasına izin vermeyeceklerini dile getiren Tatar, “Devletin köylere yönelik politikası hiçbir zaman değişmedi. İşkence ediliyor. 90’larda köylüleri yakıcı asfalt yağı ile yakıyorlardı. Şimdi de bodrumlarda diri diri yakıyorlar. O dönem de insanlar işkence arabaların arkasında sürüklenerek köy içerisinde ibretlik olsun diye gezdiriliyordu şimdi de aynısı yapılıyor. Şimdiki baskılar da sivil halkı hedef alıyor. Tansu Çiller’in yarım bıraktığı politikayı Erdoğan tamamlamak istiyor” dedi.

Licê’de aynı politika

Vahide Togay da, köylerin zorla yakılarak boşaltıldığını hatırlatarak, zorla göçertilen köylülerin büyük şehirlerde büyük zorluklarla yaşama tutunduğunu söyledi. Aradan geçen 12 yılın ardından tekrar köye döndüklerini ifade eden Togay, köylerini yeniden canlandırırken, neredeyse ayda bir operasyonun yapıldığını aktardı. Köylerinin baskı altında olduğunu yineleyen Togay, geceleri keşif uçaklarından kaynaklı dışarı çıkamadıklarını söyledi. Devletin Licê üzerinde aynı politikayı sürdürdüğünü dile getiren Togay, köylerini terk etmeyeceklerini yineledi.

AMED/dihaber

EN SON EKLENENLER