Sağlam’ı darp eden erkekten bildik savunma: Tahrik oldum

 Melisa Sağlam’ı darp eden Ercan Kızılateş’in ilk duruşması görüldü. Duruşmada bildik savunma yapan Kızılateş, tahrik olduğunu öne sürdü. Müvekkilinin beraatını isteyen avukatı ise, mahkemedeki “iyi hal” durumunun göz önünde bulundurulmasını istedi.

Geçtiğimiz Haziran ayında İstanbul’da Pendik-Aydos minibüs hattında yolculuk yapan Melisa Sağlam’a saldıran Ercan Kızılateş hakkında açılan davanın ilk duruşması, İstanbul Anadolu 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Sağlam, annesi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Hakları Merkezi ile çok sayıda kadın katıldı. Kızılateş’in tutukluğu yargılandığı davanın duruşması, kimlik tespiti ile başladı.

‘TAHRİK OLDUM, ÖFKE DUYDUM’

Duruşmada savunma yapan Kızılateş, olayın yaşandığı günü anlatarak, “Olay günü sağ tarafıma oturdu. Böyle giyinmesi yakışık kalmaz diye uyardım kendisini. Ramazan ayında olduğumuz için söyledim böyle. O da bana ‘Bakma o zaman kardeşim’ dedi. Bana ‘Nefis diye bir şey var’ deyince ben de ona ‘Böyle giyinerek beni tahrik ediyorsunuz’ dedim. Böyle giyinmesi doğru değildi. Sakince uyarmak istedim. Yerine oturduğunda bana hakaret etmeye başladı. Ben de buna kızdım. Tahrik oldum, öfke duydum. Kendisine cinsel yolla değil ama. Ben saçını da çekmek istedim ama kedime hakim oldum. Hakaretinden dolayı tepki gösterdim” şeklinde kendini savundu.

EL ALIŞKANLIĞI VARMIŞ!

Mahkeme başkanının “Uyarmaktan kastın nedir?” sorusuna Kızılateş, “Başka insanlar da benimle beraber yadırgadı giyim tarzını. Otobüslerde bacakları çıplak kadınlar olduğunda erkekler gidip başlarında kalıyor. Ben yakışmadığını söyledim” diyerek yanıt verdi. Görüntülerde Sağlam’ın saçlarının okşanmasını da soran başkana cevap olarak Ercan, “El alışkanlığım var. Öfkemi kontrol etmeseydim saçını çekebilirdim. O anda o geldi aklıma. Bana hakaret etmesi düşüncemde yer edindi. Takıntı yaptım” şeklinde savunmasına devam etti.

‘KADIN DÜŞMANI GİBİ GÖSTERİLDİM’

“Pişman mısın?” diye sorulan Kızılateş, “Pişmanım. Kadın düşmanı gibi gösterildim. Sosyal medyada, televizyonlarda kötü haberler çıkarıldı” dedi. Kızılateş, mahkeme başkanının, “Hakkında çıkan haberlerden kaynaklı mı pişmansın?” sorusuna pişman olduğunu söylemekle yetindi.

SAĞLAM: KENDİMİ GÜVENDE HİSSETMİYORUM

Ardından beyanda bulunan Sağlam ise, olay gününü “‘Bana bakma’ dediğimde ‘böyle giyinirsen nasıl bakmam. Sen üstünü başını açarsan tahrik olurum’ diye yanıt verdi” diyerek anlattı. Şikayetçi olduğunu ve davaya katılmak istediğini belirten Sağlam, şöyle dedi: “Olaydan sonra tek başıma dışarı çıkamıyorum, otobüse binemiyorum. Karşı cinse karşı güven hissimi yitirdim. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar sanığın düşünceleri gibidir. Kendimi güvende hissetmiyorum. Ayrıca sanığın özrünü kabul etmiyorum.”

Sağlam’ın avukatları, karakoldaki ifadesinde “Edep ve haya var” diyen sanık Kızılateş’in “Hakaret”ten de yargılanmasını istedi. Dosyayı sadece tokat ve hakaret davası olarak görmediklerini belirten avukatlar, “Cinsel saldırıda bulunduğunu düşünüyoruz. Dakikalarca ‘takıntı’ yaptığını söyledi burada. Müvekkilimize saldırının ardından bir de kendisine doğru çekti, sarılmaya çalıştı. Bunların hepsi cinsel saldırıdır. Diğer ifadelerinin hepsinde pişman olduğunu söylemedi. Gördüğü tepkilerden dolayı pişman olduğunu düşünüyoruz” diyerek tepki gösterdi.

AVUKATTAN ‘İYİ HAL’ İSTEMİ

Sanık avukatı ise, bilirkişi raporunda yer alan “cinsel saldırı” suçlamasını kabul etmediklerini ifade ederek, serbest bırakılmasını talep ettiği müvekkillinin “iyi hali”nin göz önünde bulundurulmasını istedi.

‘KİMSE KIZIMIN YAŞAM TARZINA MÜDAHALE EDEMEZ’

Duruşmada minibüs şoförü Emre Güney’in tanıklığı da dinlendi. Ardından Sağlam’ın annesi, kızının artık evde yalnız kalamadığını ve tek başına otobüslere binemediğini belirterek, “Kimse benim kızımın yaşam tarzına müdahale edemez, hakkı yoktur” diye belirtti.

Mahkeme, dosyanın yeniden uzman bilirkişiye tebliğ edilmesine, olay gününe ilişkin kamere görüntülerinin netleştirmesine karar vererek, sanığın tutukluğuna karar verdi. Mahkeme 12 Eylül’e ertelendi.

Duruşmadan sonra yapılan açıklamada konuşan Sağlam, şöyle dedi: “İlk duruşma gerçekleşti. Üzerimdeki korkuyu hüznü ve kötü etkileri biraz olsun dindirdi bu yüzden mutluyum. Bunu sağlayan avukatlarıma,yanımda olan destek veren aileme ve diğer destekçilerime , şu anlık adalete teşekkür ediyorum. Umarım bu şekilde mağdur olan insan davaları benim gibi sonuçlanır. Umarım 2. duruşma da sanığa caydırıcı bir ceza verilir.”

EN SON EKLENENLER