Surlular abdest için kiliseden su alıyor

Sur’da “acele kamulaştırma” kararıyla evlerinden çıkarılmaya çalışılan Lalebey ve Alipaşa mahallelerinde yaşayanların 3 gündür elektrik ve suları kesik. Mahalle sakinleri, abdest için kiliseden su aldıklarını söyledi.

Diyarbakır Sur’da “Kentsel Dönüşüm” adı altında çıkarılan “acele kamulaştırma” kararı ile bir süredir Lalebey ve Alipaşa mahallelerinde yaşayan yurttaşlar evlerinden çıkarılmak isteniyor. Evleri boşaltılanların bulunduğu noktalarda başlanan yıkım sürerken, yıkıma tabi olmayan sokakların elektrik ve suları da kesiliyor. Pazar günü suları kesmek üzere gelen Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) çalışanlarının şebeke suyunu kesmesi üzerine mahalle sakinlerinden birçok kadın ve yurttaş tepki gösterdi. 3 gündür su ve elektrikleri olmayan yurttaşlar, yaz sıcağında ne yapacaklarını düşünüyor.

POLİS GAZLA MÜDAHALE ETTİ

Sıcakların 50 dereceyi bulduğu sıcakta susuz kaldıklarını söyleyen 88 yaşındaki Zeliha Duyar, “Mahallelinin suyunu kesip seyreden bir zihniyet nasıl Müslüman olur. Pazar günü bir ekip sularımızı kesti. ‘Biz fukara insanlarız, neden suyumuzu kesiyorsunuz’ dedik bizi dinlemediler” dedi.

Duyar, su kesmeye gelen ekiplere karşı çıkan Adile isimli komşularının kazılan su şebekesinin içine uzandığı sırada polisin gaz bombasıyla müdahale ettiğini anlattı.

‘NE POLİSTEN NE DE SİLAHINDAN KORKUYORUM’

Yaşanan su kesintilerine yönelik tepkilerini dile getirmek için toplananlara da polisin gazla müdahale ettiğini aktaran Duyar, müdahale sırasında herkesin bir yana dağıldığını, evlerinin gazla dolduğunu söyledi. Duyar, “Gazdan dolayı, nefesim kesildi. Komşular yetişmese bayılacaktım. Kendime zor geldim. Bunu Allah kabul eder mi? Polisten korkmuyorum, silahından da korkmuyorum. Bir tek Allah’tan korkuyorum ben. Zulüm yapmayın böyle. Siz susuz durabiliyorsanız, biz de durabiliriz. Su yoksa iman da yok. 3 gündür suyumuzu kesmişler. Bunlar yetmezmiş gibi rögarları taşla doldurmuşlar. Bugün yarın o rögarlar tıkanırsa ne yapacağız” diye tepki gösterdi.

‘KENDİ EVİMİZ İÇİN İZİN ALMAK ZORUNDA BIRAKILDIK’

Yıkımların sorgusuz sualsiz yapıldığını, halkın hiçbir şekilde haberdar olmadığını dile getiren Azize Duyar ise, “Burası dingonun ahırı değil. Bizim tapulu malımızdır” diye karşı çıktı. Yoksul insanlar olduklarını dile getiren Duyar, şunları söyledi: “Kendi evimizde yaşamak için başkasından izin istemek zorunda bırakıldık. Kapısı olmayan bir banyoda yıkanıyoruz. Biz razıyız, çünkü kendi evimiz. Kimseye muhtaç olmuyoruz.”

‘ABDEST ALMAK İÇİN KİLİSEDEN SU ALIYORUZ’

Sularının kesilmesiyle perişan olduklarını anlatan Duyar, “Evlerimizi bize çok görüyorlar. Bir kuş bile su içtiğinde başını kaldırıp Allah’a bakar. Mübarek Ramazan’da bile gelip suyumuzu kestiler. Başbakan geldiği gün suyu bıraktılar. Bu nasıl ikiyüzlülüktür. Sularımız kesildiği günden beri doğru düzgün banyo, temizlik ve abdest alamıyoruz. Abdest almak için kilisenin suyunu kullanıyoruz. Evimizi yıkıp sularımızı kesenler, jakuzilerde yıkanırken biz içmeye bile su bulamıyoruz” diye isyan etti.

Esra Dal – dihaber

EN SON EKLENENLER