Yoksulluk, sel ve ölüm

Yer altı ve yer üstü kaynakları sömürgeciler tarafından yüzyıllarca talan edilen ülkelerden biri Sierra Leone. İnsanca yaşam için ekonomik koşullar sağlanamayan ve alt yapısı geliştirilmeyen ülkedeki seller, büyük kayıplara yol açtı

Batı Afrika ülkesi Sierra Leone’nin başkenti Freetown’da meydana gelen sel ve toprak kayması sonrası can kaybı artıyor. AFP haber ajansı, en az 312 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. İngiliz sömürgeciliğine karşı ancak 1961’de bağımsızlığına kavuşabilen Sierra Leone, yetersiz altyapı ve yetersiz ekonomik tablo nedeniyle büyük bir felaket yaşıyor. Başkent Freetown’da sel ve toprak kayması, insanın içini kıyan trajediye yol açtı. AFP ajansı en az 312 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı. AFP’ye konuşan Sierra Leone acil durum yetkilisi Candy Rogers, 2 binden fazla insanın evsiz kaldığını söyledi. Rogers, felaketin ardından kurtarma çalışmaları için çok büyük insan gücü gerektiğini belirtti.

Herkes ağıt yakıyor

Reuters haber ajansına konuşanlar, “Felaket o kadar ciddi ki, kendimi yıkılmış hissediyorum” dedi. Tahliye işlemleri devam ederken, afetin meydana geldiği Regent bölgesi kordon altına alındı. Pazartesi günü sağanak yağış nedeniyle Regent bölgesindeki bir tepede meydana gelen toprak kaymasının ardından Freetown’da çok sayıda kişinin toprak altında kalmış olmasından endişeleniliyor. Çok sayıda ev çamur altında kalırken, olay yerindeki BBC muhabiri Umaru Fofana insanların toprak kaymasına uyurken yakalanmış olabileceğini söyledi: “Burada herkes ağıt yakıyor. Konuştuğum bir kadın ailesinden 11 kişiyi kaybettiğini, bir adam ise eşini, kaynanasını ve çocuklarını kaybettiğini söylüyor. Adama adlı bir kişi, toprağın kaydığı anı şöyle anlatıyor: ‘Evin içindeydik. Çamurun geldiğini fark ettik. Kaçmaya çalıştık. Bebeğimi kucağıma almaya çalıştım ama çamur çok hızlıydı. Canlı canlı gömüldü. Kocam Alhaji’yi de göremedim. Bebeğim 7 haftalıktı.’”

Sierra Leone Telegraph gazetesi, toprak kaymasının bir tepenin çökmesi sonucu meydana geldiğini, ilk yardım ekiplerinin insanları kurtarmaya çalıştığını aktardı. Sierra Leone yoğun yağışlara alışkın bir ülke olsa da, güvenli olmayan evler sellerden etkileniyor. 1,2 milyon nüfuslu sahil kenti Freetown, her yıl yoğun yağış ve sellerle mücadele ediyor.

Afrika Birliği’nden yardım çağrısı

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Sierra Leone’de 300’den fazla kişinin ölümüne yola açan sel ve toprak kayması felaketi sebebiyle dünyaya yardım çağrısında bulundu. Tüm Afrika Birliği ailesinin bu zor zamanda Sierra Leone halkı ve hükümetinin yanında olduğunu kaydeden Muhammed, “Düşüncelerim ve dualarım sevdiklerini kaybeden ailelerle” ifadesini kullandı. Eski İngiliz sömürgesi Sierra Leone, Aslanlı dağlar anlamına geliyor.

FREETOWN

EN SON EKLENENLER