50 yıl sonra çamur deryası olacak!

Tarihi Heskîf’in dinamitli yıkımın sosyal medyada yayılması üzerine tepkiler sürerken, belgesel yönetmeni Ali Ergül, yakından çekilmiş yeni görüntüler paylaştı

AKP iktidarı Mezopotamya Tarihi’ni yok etmek için her türlü yolu deniyor. 12 binlik yıllık tarihi ve kültürel belleği yok etmek için dinamitlenerek yıkımı başlayan Êlih (Batman) Heskîf’de (Hasankeyf) 16 yıllık AKP iktidarı, 50 yıllık elektirik hedeflerken sonrasında ise bölge çamur deryasına dönüşecek.

Heskîf’de yapımı süren Ilısu Projesi kapsamında tarihi kentin dinamitlerle patlatılması tepkisi sürerken belgesel yönetmeni Ali Ergül, yakından çekilmiş en net görüntüler servis etti. Dicle Nehri üzerinde kurulacak ve yaklaşık 100 kilometre alanda iklim ve tarih tahribatına yol açacak baraj yapımı için kayalık ve mağaralar dinamitlerle yıkılıyor. Kanyon bölgesinde iki gün önce ortaya çıkan görüntüler sosyal medya üzerinde büyük tepki toplamıştı.

Ergül’ün paylaştığı yaklaşık iki dakikalık yeni görüntüde, işçiler halatlar ile sarktığı dinamitler kayalıkları yıkıyor. Görüntüde işçilerin kendi aralarındaki konuşmasında, “Murat gitme daha fazla, verdin mi elektriği”, “Maşallah kayaya, olduğu gibi duruyor” diyor. Ardından kanyon bölgesinde yıkıma devam ediliyor.

ÊLİH

EN SON EKLENENLER