‘Cezaevi hasta tutuklular için işkence evlerine dönüştü’

Tutuklu bulunan Derik Belediye Eşbaşkanı Sebahat Çetinkaya’nın sağlık sorunlarına dikkat çeken kardeşi Nezahat Çetinkaya, cezaevlerinin hasta tutuklular için işkence evlerine dönüştüğünü belirterek, duyarlılık çağrısında bulundu.

Ankara Sincan F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu Mardin’in Derik İlçe Belediye Eşbaşkanı Sebahat Çetinkaya’nın sağlık sorunları her geçen gün kötüye gidiyor. Yaklaşık bir buçuk yıldır tutuklu bulunan Çetinkaya, suçlandığı üç ayrı soruşturmadan şimdiye kadar sadece bir soruşturmanın iddianamesi çıktı. Henüz mahkemeye çıkartılmayan Çetinkaya’nın kalp hastası olmasının yanı sıra yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıkları var.

KENDİ İMKANLARI İLE TEDAVİSİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

Uzun süre hastaneye sevk edilmediği belirtilen hasta tutuklu Çetinkaya, kasıkları ve bacaklarında şişkinlik oluşmaya başladığı aktarıldı. Hastaneye götürülmeyen Çetinkaya, kendi imkanlarıyla tedavisini sürdürüyor. Çekinkaya’nın kardeşi Abdülhamit Çetinkaya, kardeşinin sağlık sorunları ve cezaevi koşulları hakkında bilgi verdi.

‘UZUN SÜRE HASTAHANEYE SEVK EDİLMEDİ’

Çetinkaya,“Kardeşim kalp hastası olmasının yanı sıra yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıkları var. 2015 yılının sonunda İstanbul’da anjiyo olmuştur. Hala devam eden ciddi kalp rahatsızlığı bulunmaktadır. Bir yıldan uzun süredir tutuklu olmasına rağmen kalp hastalığının ciddi olmadığı gerekçesi ile uzun süre hastaneye sevk edilmemiştir. Yaklaşık 1 ay önce ise hastaneye sevk edilmiş, burada birtakım tetkikler yapıldıktan sonra hapishaneye geri götürülmüştür. Sonuçlara ya da ameliyata ilişkin henüz bir gelişme yok. Ayrıca yakın zamanda kasıklarında ve bacaklarında şişme olmuş. Bu duruma kendi çabaları ile müdahale etmiş ve şişliklerin biraz da olsa inmesini sağlamış. Zaten ciddi olan sağlık durumu hapishane koşullarında daha da kötüleşmekte” diye konuştu.

Kardeşine yönelik suçlamanın yapıldığı tarihte hastalığından kaynaklı görevi başında olmadığını belirten Çetinkaya, “Danıştay 1. Daire Başkanlığı tarafından hakkında açılan soruşturmalar düştüğü halde içeride tutsak edilmesi bir zulümdür” diye tepki gösterdi. Çetinkaya, son dönemlerde uygulanmak istenen tek tip elbise uygulamasının siyasiler tarafından tepki ile karşılanacağını ve en çok da hasta tutuklular açısından olumsuz sonuçlar doğuracağına dikkat çekerek, “Biz hasta tutsak aileleri olarak asla ve asla tek tip elbise uygulamasını doğru bulmuyoruz. Hasta tutsaklar açısından çok tedirginiz. Ama biz aileler buna sessiz kalmayacağız, tepkilerimizi belirteceğiz” diye belirtti.

‘BU HUKUKSUZLUKTUR’

Sabahat Çetinkaya’nın ablası Nezahat Çetinkaya ise, kardeşinin hukuksuz bir şekilde tutulduğunu dile getirerek, şunları dedi: “Benim kardeşim hukuka aykırı hiç bir şey yapmamıştır. Yaşamı boyunca hep halkının yanında olmuş ve halkına hizmet etmiştir. Soruşturmalara konu olan tarihlerde kardeşimin hastanede tedavi gördüğü ve hasta olduğu belgelerle sabit iken kardeşimin hasta hali ile cezaevinde tutulması eziyettir, hukuksuzluktur.”
Kadınlara da çağrıda bulunan Çetinkaya, tüm hasta tutsakların serbest bırakılması için mücadele edilmesini gerektiğini ifade etti. Çetinkaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Ben bir kadın olarak asla bu huzursuzluğa teslim olmayacağım. Kardeşimi de asla yalnız bırakmayacağım. Yetkililere tüm hasta tutsakları bırakmaları çağrısında bulunuyorum. Cezaevleri hasta tutsaklar için işkence evleridir.”

EN SON EKLENENLER