‘Sanatçı susarsa toplum da susar ve biz sustuk’

Türkiye’de faşizmin örgütlenerek kurumsallaştığını ve sanatın içinin boşaltıldığını dile getiren müzisyen-şair Tunay Bozyiğit, “Sanatçı susarsa toplum da susar ve biz sustuk” dedi.

Türkiye’deki siyasal atmosferi ve sanatın bundan etkilenişini Seyduna Türküleri’nin yaratıcısı olarak bilinen müzisyen-şair Tunay Bozyiğit ile konuştuk. Türkiye’nin tarihsel bir süreçten geçtiğini kaydeden Bozyiğit, “Türkiye’de faşizm kurumsalmış durumda. Çok rahatlıkla binlerce emekçi işinden atıldı. Bir teatral süreç içindeyiz. Biz sanatçılar ise bu duruma çok tepki veremedik. Suçluyuz çünkü sustuk” dedi.

‘SANATIN İÇİ BOŞALTILDI’

Sanatçının toplumun sinir uçları olduğunu belirten Bozyiğit, toplumda yaşanan her şeyin ilk elden sanatçılar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ve topluma saldırının ilk hedefinin ise kültür sanat alanı olduğunu dile getirdi. Adım adım sanatın içinin boşaltıldığına işaret eden Bozyiğit, “Zaman zaman cılız seslerle tepki gösterdik ama yeterli olamadık” dedi.

Sanatçıların sessiz kalmasını yaşam kaygılarına da bağlayan Bozyiğit şunları dile getirdi: “Türkiye’de ekmek kavgası çok fazla. Karşı taraf örgütlü ve biz örgütsüzüz. Örgütsüz toplum ise istenilen biçimde yönetilir.”

‘ONLARDAN DAHA ÖRGÜTLÜ OLMALIYIZ’

Kurumsallaşan faşizme karşı hayatın her alanının örgütlenmesi gerektiğine vurgu yapan Bozyiğit, sanatçılarında bütün sınıf örgütlenmeleri gibi örgütlenmesi ve gerektiğinde sokağa çıkması gerektiğini ifade etti. Örgütlü bir halk olmadığı sürece faşizm karşında durulamayacağını dile getiren Bozyiğit, “Onlar örgütlü ise biz daha örgütlü olmalıyız” dedi.

Sanatçıların kendi çıkarları uğruna sanattan vazgeçtiğine değinen Bozyiğit, “Sarayın sofrasında nasıl soytarı olduklarını biliyoruz. Sanatçı susarsa toplum da susar ve biz sustuk” dedi.

‘KORKU GİBİ İSYAN DA BULAŞICIDIR’

Kürt halkına yönelik saldırılara da değinen Bozyiğit, “Bir partinin eş başkanları esir alınmış durumda. Belediye başkanları tutuklu ve yerlerine kayyum atanmış. Korku bu topraklarda devleşmiş durumda ve biz sanatçılar da sanat ile bu korkuyu yenmek zorundayız” dedi.

“Korku ne kadar bulaşıcı ise isyan da o kadar bulaşıcıdır” diyen Bozyiğit, sanatın doğasında direnmenin ve muhalif olmanın yattığını söyleyerek, sanatçılara örgütlü faşizm karşısında direnme ve mücadele etme çağrısında bulundu.

EN SON EKLENENLER