Söz konusu mülteciler olunca: Kalınmaz evlerde kiralar tavan yaptı

Adana’da Suriyeli mülteciler, yüksek fiyatlarla rutubetli ve güneş görmeyen evlerde yaşamak zorunda kalıyor. Mülteciler bu nedenle sağlıklarından oluyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Adana’ya yerleşen Suriyeli mülteciler zor şartlar altında ya çadırlarda ya da kiraladıkları evlerde yaşam mücadelesi veriyor. Suriyelilerin çoğunun yoksul olması ve en kötü evlerde yaşaması hem çocukları hem de evde bulunan aile fertlerini etkiliyor. Güneş görmeyen ve rutubet içinde olan evler birçok hastalığa neden oluyor. Bu kötü duruma bir de kenttin kavurucu sıcağı eklenince evlerde kalmak daha da zorlaşıyor.

‘EVLER BAKIMSIZ’

Suriyeli mültecilerin Adana’ya gelmeden önceki yıllarda ev kiraları ucuzken, mültecilerin gelmesiyle ev kiraları tavan yaptı. Evler mültecilere yüksek fiyattan veriliyor. Aylık olan kiralar senelik peşine çıkarıldı. Aylık tutanlar ise ya 3 ayda ya da 6 ayda bir kira zammıyla karşılaşıyor.

Zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren Suriyeli mülteci Yahya Hendevi, Adana’nın çok sıcak olduğunu ve sıcakta evde kalamadıklarını ifade etti. Hendevi, “Türkiye’de yaşamak zor. Çok kötü evlerde yüksek fiyatlarla kalıyoruz. Ev bulmak da zor. Çünkü kiralık evler çok pahalı. Kardeşimle beraber kalıyoruz. Aylık 700 TL veriyoruz. Her 6 ayda bir ev sahibi zam yapıyor. Evler oturacak gibi değil. Keşke ayağım kırılsaydı da Türkiye’ye gelmeseydim” dedi.

‘DIŞLANIYORUZ’

Ev kiraların çok pahalı olmasından yakınan Kemal Ömer Şerif, ev sahibinin istediği zaman kendilerini evden çıkarabildiğini söyledi. Şerif, “Bir evde birkaç aile birlikte yaşıyor. Evlerin kötü olmasından dolayı çocuklar bronşit oluyor. Evler sağlıksızdır, hasta oluyoruz. Burada insanlar üzerimizden para kazanıp, bizi de dışlıyorlar” şeklinde konuştu.

EN SON EKLENENLER