Tutuklu annesi anlattı: Önce işkence sonra süngerli oda

Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde hücrelerde kalan tutukluların, elleri arkadan kelepçelendikten sonra işkenceye maruz bırakıldığı, ardından da süngerli odalara kapatıldığı bildirildi.

Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklulara dönük işkence ve kötü muamele iddiaları ortaya atıldı. Ailelerin vermiş olduğu bilgiye göre, OHAL’le artan keyfi uygulamalar sürerken, gardiyanlar tarafından odalara baskın düzenlenip, tutuklular işkence ve darp ediliyor.

Tek kişilik hücrede tutulan Fesih Taş’ın annesi Selva Taş, gardiyanların sabah saatlerinde koğuşlara baskın yaptığı sırada tek kişilik hücrede kalan oğlu Fesih Taş’a işkence yapıldığını ve ardından süngerli odaya konulduğunu söyledi. Taş, oğluna yapılan işkenceyi gören ve tepki gösteren farklı koğuşlarda bulunan Ercan Aykuş ve Rıdvan Sayın’ın da aynı fiziki ve psikolojik işkencelere maruz bırakıldığı bilgisi verdi. Taş, oğluyla birlikte çok sayıda siyasi tutuklunun yasal haklarını kullanamadıklarını belirtti.

HAKLARI GASP EDİLİYOR

Ziyaretler sırasında da ciddi hak ihlalleri yaşandığına tanıklık ettiğini söyleyen Taş, hiçbir yayının tutuklulara verilmediğini, 10 saat olan sohbet hakkının 6 saat ile sınırlandırıldığını, sağlık muayenesi gibi temel ihtiyaçların, tutukluların sağlığını daha da bozacak şekilde geciktirildiğini ifade etti.

Adli tutuklulara ayda bir kez 2 saat açık görüş hakkı verilirken, siyasi tutuklulara bu hakkının OHAL gerekçesiyle iki ayda 1 saate indirildiğini söyleyen Taş, “Ben 5 aydır oğlumla görüşemiyorum” diye tepki gösterdi.

‘ELLERİ ARKADAN KELEPÇELENDİ’

Cezaevindeki işkenceyi anlatan Selva Taş, hücrede kalan oğlunun kitaplarının elinden alınarak darp edildiğini ifade etti. Oğlu Fesih Taş’ın, bir yıl önce Van Cezaevi’nden Kırıkkale’ye sevk edildiğini, hem sevk sırasında hem gittiği cezaevinde işkencelerin devam ettiğini aktardı. Oğlunun 4 yıldır tek hücrede kaldığını anlatan Taş, iki hafta önce sabah 06.00 ile 07.00 arasında gardiyanların saldırısına maruz kaldığını belirtti. Hiçbir gerekçe gösterilmeden tutuklulara saldıran gardiyanların, tutukluların ellerini arkadan ters kelepçe yaparak, darp ve işkence ettiği öğrenildi.

HÜCREDEN SÜNGERLİ ODAYA

Selva Taş, “Devlet oğlumu tek hücreye koyarak yetinmedi. Mektup gönderme hakkını elinden aldı. Telefon ve kıyafet kısıtlaması getirildi. Havalandırmaya çıkarılmıyor. Oğlumu süngerli odada 1 buçuk saat boyunca bıraktılar” diyerek, süngerli odada tutukluların oksijensiz bırakıldığına dikkat çekti.

Taş, “Devlet her gün yeni bir işkenceyle çıkıyor karşımıza. Allah onlara bırakmasın. Umarım beni buradan duyuyorlardır. Biz çocuklarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

EN SON EKLENENLER