Yiğiter: Kamu görevinden ihraç edildim, yurttaşlıktan değil!

İhraç edildiği üniversiteye öğrenci olma hakkını kazanan Dr. Cenk Yiğiter, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün kayıt hakkını engelleyen yönetmelik değişikliğine itiraz dilekçesi verdi. Yiğitler, “Ben kamu görevinden ihraç edildim yurttaşlıktan değil” diye belirtti.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen Dr. Cenk Yiğiter, Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girerek, aynı üniversitenin Radyo ve Televizyon Bölümü’nü kazanmıştı. Bunun üzerine harekete geçen Ankara Üniversitesi Rektörü, çıkardığı yönetmenlikle Yiğitler’in kayıt yapması engellendi. Eğitim hakkının engellenmesine ilişkin itiraz dilekçesi veren Yiğitler, kendisine destek veren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Eğitim Sen MYK üyeleri ve CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer ile birlikte rektörlük binası önünde açıklama yaptı.

‘YARIN ÇÖPLERİNİ TOPLAMIYORUZ DİYEBİLİRLER’

Dilekçe vermeden önce Rektörlük binası önünde konuşan Cenk Yiğitler, “Kamu otoritesi eğim hakkımı yönetmelik değişikliğiyle engellerse, yarın başka bir otorite ‘ihraç edilenlerin çöplerini toplamıyoruz’ diyebilir. Ben kamu görevinden ihraç edildim, yurttaşlıktan değil” diye belirtti.

‘BURADA BAŞKA BİR HUKUK VAR’

Türkiye’de hukukun bittiğini belirten Yiğiter, “Burada başka bir hukuk var. Rektör Erkan İbiş bağımsız bir devlet kurduğunu düşünüyor. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sını tanımıyor” dedi. İhraç edilen insanların yurttaş olmaktan çıkartılmak istendiğini belirten Yiğiter, yapılan uygulamaların Nazi hukuku olduğunu dile getirdi. Yiğitler, şöyle devam etti: “Bunun adı Nazi hukukudur. KHK ile ihraç edilenler eğitim öğretim hakkından yaralanamaz demek, 28 Şubat’tır. O zaman insanların nasıl başörtüsü var diye eğitim hakkı engellenmişse, şuanda da ‘sen KHK ile ihraç edilmişsen, biz seni eğitim ve öğretim hakkından mahrum ederiz’ diyorlar. Ben KHK ile kamu görevinden ihraç edildim, yurttaşlıktan, insan olmaktan değil. Ben kamu hizmetinden faydalanmak istiyorum.”

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Yiğiter’e destek veren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ve CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer de birer konuşma yaptı. Doğan, kamu emekçilerinin artık yeter deme noktasına geldiğini belirterek, “İhraç edilen arkadaşlarımız memurluğun yanı sıra tüm sosyal haklarından men edildi. Bu uygulama sadece kamu emekçilerini değil ailelerini de etkiliyor. Onlar sosyal ölü haline getirilmek isteniyor. Kişiye özel yönetmeliklerle hiçbir hak engellenemez” diye konuştu. CHP’li Biçer ise, “Adaletsizlik ve hukuksuzluğun sınırları zorlanıyor” diyerek şunları ifade etti: “Anayasa’nın 42. Maddesi eğitim ve öğretimin temel hak olduğu belirtiliyor, engellenemez deniyor. Ancak yönetmelik değişikliğiyle eğitim hakkı engelleniyor. Rektör hem görevi kötüye kullanıyor, hem de Anayasa maddelerini ihlal ediyor.”

‘EĞİTİMSEN GENEL BAŞKANI ÜNİVERSİTEYE ALINMADI’

Açıklamaların ardından rektörlüğe itiraz dilekçesi verilmesi için giriş yapılacağı sırada Eğitim- Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, üniversite özel güvenlikleri tarafından engellendi. Kısa süreli tartışmanın ardandan itiraz dilekçesini vermeye Dr. Cenk Yiğiter ve CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer girdi. Dilekçenin verilmesinin ardından, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmak için alandan ayrıldı.

EN SON EKLENENLER