İhraç edilen tiyatrocu: Ekmekten çok adalete ihtiyacımız var

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan ihraç edilen oyuncu Cem Baza, “Açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar fakat bizim ekmekten çok adalete ihtiyacımız var. Tarih bize yaşatılanları yazacak. Bu iktidarı yazacak” diyerek tepki gösterdi.

Olağanüstü Hal (OHAL) sonrası yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile muhalif kesimlere dönük ihraç ve işten uzaklaştırma yaşanırken, uygulamalardan nasibini alan kesimlerden biri de sanat oldu. Cem Baza da, sosyal medya üzerinden hükümeti eleştiren söylemlerde bulunduğu için sözleşmeli olarak çalıştığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan ihraç edilen bir oyuncu. Son olarak TRT’de yayınlanacak bir dizide oynamak için teklif alan fakat Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek geri çekilen teklif ile işsiz bırakılan Baza, sürecin hukuksuzluğuna ilişkin konuştu.

Şuan özel tiyatrolarda çalışan Baza, “15 Temmuz sonrası 21 kişi işten atıldık. 13 kişi geri alındı. Mahkeme sürecimiz vardı. Mahkemeyi kazandık fakat belediye farklı bir mahkeme ile dava açtı. Bize herhangi yazılı bir belge ulaşmadı. Sözlü olarak performans yetersizliğinden kaynaklı işten atıldığımız söylendi. Benim oynadığım dört farklı oyun vardı” dedi.

‘KARŞIMIZDAKİ DÜŞMAN ÇOK AKILLI’

İhraç edilmesinin altında yatan asıl sebebin hükümeti eleştiren sosyal medya paylaşımları olduğunu vurgulayan Baza, hükümetin kendisine yönelik hiçbir eleştiriyi kabul etmediğini ve toplumun muhalif kesimini de açlık ile terbiye etmeye çalıştığını söyledi. Baza, “HDP’ye oy veren biriyim. Demirtaş ve diğer vekillerin insani paylaşımlarını da kendi hesabımdan paylaştım. Karşımızdaki düşman çok akıllı. Politik olmayan birkaç kişiyi de işten çıkararak işin politik olmadığını göstermeye çalışıyor” diyerek tepki gösterdi.

‘EKMEKTEN ÇOK ADALETE İHTİYACIMIZ VAR’

Birkaç hafta önce bir dizi için teklif aldığını kaydeden Baza, şöyle dedi: “Fakat yaptığım paylaşımlardan kaynaklı kanal sahibi ‘Biz bu arkadaş ile çalışmayalım çünkü çok fazla muhalif paylaşımları var’ diyerek benimle çalışmama kararı aldı. Böylelikle düşüncelerimden kaynaklı bir kez daha yargısız infaz ile iş yapamaz oldum. Onlar bizi açlık ile terbiye etmeye çalışıyorlar fakat bizim ekmekten çok adalete ihtiyacımız var. Bir şekilde karnımızı doyururuz. Bizi yıldıramazlar.”

Sanatın politikadan bağımsız olamayacağını aktaran Baza, politik olmayan bir sanata inanmadığını söyledi. Sanatın her koşulda muhalif olduğunu vurgulayan Baza, sanatın daha iyiye doğru bir yol almak için var olduğunu ifade etti.

‘MESCİD-İ AKSA’YA GİREN FİLİSTİNLİLER GİBİ HİSSETTİRDİLER’

Ülkede yaşanan siyasal sürece ilişkin de konuşan Baza, HDP’nin Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne katıldığını ifade ederek, “Oradaki adaletsizlik, ablukaya alma çok göz önündeydi. Erdoğan’ın orada yapmak istediğini çok net gördük. Erdoğan, orada Türkiye’nin vicdan ve adaletini aslında ablukaya aldı. Biz bu ablukayı yıkmaya çalışıyoruz. CHP Adalet Yürüyüşü yaptı ona da katıldık ama HDP’nin yaptığı nöbete bu denli baskı olması kabul edilemez” ifadelerinde bulundu. Kürt halkının yaptığı her türlü girişimin çok sert karşılandığına dikkat çeken Baza, “Sadece ‘vicdan ve adalet’ diyen insanlar vardı orada ve üç güvenlik bariyerinden geçmek zorunda kalıyordunuz. Doğayı ablukaya aldılar. Yüzlerce polisi oraya dikerek bize Mescid-i Aksa’ya giren Filistinliler gibi hissettirdiler” diyerek tepkisini dile getirdi.

Özellikle son süreçlerde Kürt halkına yönelik çok yoğun bir baskı olduğunu ifade eden Baza, “Bu ülkenin özellikle Kürtlere, azınlıklara yaşattığı en sert dönemlerden geçiyoruz. Ben bir sanatçı olarak bunun bedelini de ödeyerek tepkimi ortaya koymaya devam edeceğim. Türkiye ya Suriye gibi iç savaşa gitmeyi tercih edecek ya da gerçek anlamda bir barış için direnmesi dışında başka seçeneği olmayacak” dedi.

‘TARİH BU İKTİDARI YAZACAK’

Baza, yaşanan katliam, zulüm ve baskıya karşı artık sabredecek durumlarının kalmadığını dile getirerek, “Tüm yaşananları ben de bir oyuncu olarak arşivime alacağım ve tarih bize yaşatılanları yazacak. HDP milletvekillerine yapılanları yazacak. HDP’nin kazandığı bir seçimi arsızca yok sayan bu iktidarı yazacak” diyerek yaşananlara karşı her alanda direnmeye devam edeceklerini belirtti.

EN SON EKLENENLER