Sur’a İstanbul’dan ses verildi

Sur İle Dayanışma Platformu Üyesi Deniz Özgür, Sur için başlatılan imza kampanyasına İstanbul’dan ses verdiklerini ve büyük bir ilgi gördüklerini söyledi. Özgür, özelikle ülkenin batısındaki yurttaşları imza kampanyasını sahiplenmeye çağırdı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde süren yıkıma karşı oluşturulan Sur ile Dayanışma Platformu, 2 Ağustos’tan bu yana İstanbul’un çeşitli ilçelerinde kurduğu stantlarla imza topluyor. Surlularla dayanışma ve tarihi tescilli yapılara sahip çıkma amacıyla 100 bin imza hedefleniyor. Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda startı verilen kampanya, Taksim İstiklal Caddesi ve Beşiktaş Kartal Meydanı’nda da devam ediyor. İstanbul Kent Savunması ve aynı zamanda Sur Platformun üyesi olan Deniz Özgür, önümüzdeki günlerde farklı ilçelerle kampanyaya hız vereceklerini söyledi.

‘HALKIN DESTEĞİ ÇOK BÜYÜK’

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun Diyarbakır’da başlattığı imza kampanyasına İstanbul’dan ses verdiklerini dile getiren Özgür, “Aynı metne sadık kalarak burada imza toplamaya karar verdik. Aslında Sur için verilen mücadeleyi sürekli kılmak ve parça parça verilen mücadeleyi ortaklaştırmak için bir platform kurduk. Bizim bu imza masalarını açarak mümkün olduğu kadar çok sayıda insana ulaşma gibi bir hedefimiz var” dedi. İmza kampanyasının yanı sıra insanlarla kurdukları iletişimin önemli olduğunu belirten Özgür, şimdiye kadar 2 bin 500 imza topladıklarının bilgisin verdi. Halktan destek gördüklerini vurgulayan Özgür, özellikle Sur’dan göç etmek zorunda kalan insanların toptan kampanyayı sahiplenmesinin kendilerini çok etkilediğini dile getirdi. Beyoğlu’nda da 1 buçuk saat içinde bin imza topladıklarını aktaran Özgür, konu hakkında bilgisi olmayan insanları da bilgilendirdiklerini söyledi.

‘HEDEF 100 BİN İMZA’

Her stant açtıklarında polis tarafından kimlik kontrolünden geçirildiklerini aktaran Özgür, “Sur masası açtığımız için aslında buralara gelip gözdağı vermek istediklerini söyleyebiliriz” dedi. Eylül ayının ortalarında Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda Sur ile ilgili geniş bir forum düzenleyecekleri bilgisini de veren Özgür, şöyle devam etti: “Diyarbakır’ın koşullarına baktığımız zaman masa açamadıklarını biliyoruz. Daha çok bileşeni olan kurumlara gidilerek, ya da kafe ve kültür merkezlerine gidilerek elden imza topladıklarını biliyoruz. Biz de onların hedefini esas alıyoruz. Biz birbirimizle sayıları paylaşıyoruz.”

‘HERKES BU SÜRECİ SAHİPLENMELİ’

Sur’un Dünya Kültürel Mirasları’ndan biri olduğunu ve AKP hükümetinin bu mirasa gaddarca yöneldiğinin altını çizen Özgür, şunları söyledi: “Meselemiz sadece Sur değil, Hasankeyf’te olduğu gibi hem yaşam alanlarına hem de kültürel, tarihi ve ekolojik alanlara ciddi bir saldırganlık içerisinde. Biz aslında 2015’te savaşta zarar görmüş il ve ilçelere de Sur üzerinden ses olmak istiyoruz. Özellikle ülkenin batısındaki insanları Doğu ve Güneydoğu’daki yaşananlara, hükümetin oradaki politikalarına karşı sessiz kalmamasını istiyoruz. Amacımız biraz da oradaki meseleyi buraya taşımak. Bu yüzden herkesin bu süreci sahiplenmesini istiyoruz.”
Özgür, hedeflerine ulaşmanın ardından TBMM’de bir basın açıklamasıyla imzaları teslim edeceklerini söyledi.

EN SON EKLENENLER