Asker baskısından kaçtılar, DAİŞ’in bombasına yakalandılar!

Siirt’in Pervari ilçesi Sarih köyünden asker baskısı nedeniyle Antep’e göç eden İlter ailesi, 4 ay sonra kızları dahil 13 yakınını DAİŞ’in bombalı saldırısında kaybetti. Katliamın yıldönümünde konuşan Reşit İlter, yaşadığı acının tarifsiz olduğunu söyledi.

Antep’te DAİŞ’in Kürt düğününe yönelik 20 Ağustos 2016’da yaptığı bombalı saldırıda ailesinden 13 kişiyi kaybeden Reşit İlter’in hayat hikayesinde baskı, zor, ambargo, yoksulluk ve sürgün çıktı. Siirt Pervari ilçesi Yukarı Balcılar (Sarih) köyünde askerlerin baskı ve ambargolarından kaynaklı göç ettiklerini anlatan İlter, “Arıcılıkla uğraşıyorduk. Arılarımızın yanına gittiğimizde bile askerler önümüzü kesip geri gönderiyorlardı. Yaşanan koşullardan dolayı buraya gelmek zorunda kaldık. Burada da bu bela ile karşılaştık” diye konuştu.

‘UYUMAKTA ZORLANIYORUM’

Saldırıda kızını kaybeden 9 çocuk annesi Adile İlter, “Kızımın o geceki hali gözümün önünden gitmiyor. Hala uyumakta zorlanıyorum. Daha sonra sabah örgendim ki kızımla beraber, 2 kardeşim, 2 yeğenim dahil benim ve eşimin ailesinden 12 kişi daha ölmüştü. Çok fazla acı çektik. Her gün ağladıktan sonra, ancak masaya oturup yemek yiyebiliyoruz. Hepsini ayrı ayrı hatırlıyoruz. Kızım daha 15 yaşındaydı. Kızımı hiç unutamıyorum” diye belirtti.

‘BİR ÇAY İÇTİLER BİR DAHA DA UĞRAMADILAR’

57 yaşındaki baba Reşit İlter, devletin verdiği 10 bin lirayı işsizlikten dolayı kabul ettiğini belirterek, yetkililerin verdikleri sözü yerine getirmediğini söyledi. Patlamanı olduğu günü, “Patlama olduğu esnada mahalleden duman yükseldi. Hastane o kadar kalabalıktı ki kızımı hastaneye götürdüğümüzde hastanenin önünde kızımı 2 saat yaralı halde beklettiler. Ne sedye vardı, ne de doktor. Çok kalabalıktı. Hastanede bize insan muamelesi göstermediler. İlk müdahale sırasında yaralıların kaldırılmasını önemsemediler. Onlara insan değilmiş gibi muamele gösterdiler. 3 gün sonrada kızım öldü” sözleriyle anlatan İlter, bazı yetkililerin bir ara gelip çaylarını içtiklerini bir daha da uğramadıklarını söyledi.

KÖYDE YAŞAYAMADILAR ANTEP’TE ÖLDÜLER

Vali ve belediye başkanının taziyeye geldiğini ve taziyede verdikleri sözlerin lafta kaldığını vurgulayan İlter, göç hikayesini şu sözlerle anlattı: “4 ay önce taşınmıştık. Ekonomik gelirimiz olmadığı için buraya taşındık. Bahçemiz, arazimiz yoktu. Köyde hayvan da besleyemiyorduk. Askerler sürekli operasyonlar düzenliyordu. Köyde yaşayamıyorduk.”

EN SON EKLENENLER