Pir: Erdoğan içte sıkıştıkça dış politikada yanlış yapıyor

Avrupa ülkeleri ve Türkiye arasında son dönemde yaşanan ekonomik ve siyasi krizleri değerlendiren Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi Ziya Pir, Erdoğan’ın içeride yürüttüğü düşmanlık politikasını dış politikada da yürüttüğünü söyledi. Pir, “Erdoğan kendini kurtaramayacak” diye konuştu.

Türkiye, yürüttüğü politikalar sonucunda ağır siyasi krizler yaşarken, 15 Temmuz sonrasında ise Avrupa ile dış politika çöküşü yaşadı. Ortadoğu’da Suriye, Irak, İran, Mısır gibi ülkelerle yıllardır yürütülen yanlış politikalarla telafisi olmayan ağır siyasi, ekonomik kriz yaşayan Türkiye, son dönemde Avrupa ile de karşı karşıya geldi. Özellikle Almanya ile ciddi sorunlar yaşanıyor. Almanya’nın Türkiye’ye karşı ciddi yaptırımlara öncülük edeceği açıklamalar geldi. Karşılıklı suçlamalarla her gün yeni bir kriz yaratılırken, çözüme dair ise herhangi bir girişim yok. Erdoğan’ın dış politikalarını eleştiren Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Erdoğan’ın içeride ve dışarıda yürüttüğü politikalarla ülkeyi yönetemeyeceğini, bu politikalarla Türkiye’nin geleceğinin karanlık görüldüğünü anlattı.

Türkiye ile Almanya arasındaki krizin 2 sene öncesine bakmak gerektiğini dile getiren Ziya Pir, 1 Kasım seçimleri öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’yi ziyaret ederek adeta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim çalışmalarına destek olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa’ya mülteci tehdidinde bulunarak, Türkiye’de yaşananların üzerini örtmek istediğini dile getiren Pir, Almanya ve Avrupa ülkelerinin de Cizre, Sur, Nusaybin’de yaşananları görmezden gelerek, Kürtlerin katliamdan geçtiği sürece tepkisiz kaldığını anlattı.

‘TÜRKİYE’DEKİ KİRLİ POLİTİKALAR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR’

Almanya ve Avrupa için Türkiye’nin mülteci tehdidi geçerliliğini yitirmesiyle beraber krizlerin yaşandığını ve her geçen gün krizin derinleştiğini anlatan Pir, “Türkiye-Almanya arasında kriz derinleştikçe Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişi sonrasında ne kadar ağır hak ihlallerin de yaşandığı daha görünür oldu. Gazeteci Deniz Yücel, insan hakları savunucuları tutuklandı. 16 Nisan referandumunda AKP’nin mitinglerine izin verilmedi. Bu gibi durumlarla karşılıklı dövüşler yapıldı. Kriz de giderek derinleşti. Türkiye Alman şirketlerin isimlerini İnterpol’a bildirerek, bunların terör destekçisi olduğunu söyledi. Bu adımla Türkiye baltayı taşa vurdu. Almanya da Türkiye’nin anlayacağı dilden konuşmaya başladı. Ekonomik yaptırım tehditleriyle Türkiye listeyi geri çekti. Türkiye Almanlara yalvardı. Rüşvet olarak da enerji ihalesi Alman şirketine verildi” diye konuştu.

‘ERDOĞAN İÇERİDE DE DIŞARDA DA DÜŞMANLIK YARATIYOR’

Almanya’nın Türkiye’ye yatırım yapacak şirketlere hermesi (Sigorta güvencesi, yatırım güvencesi) geri çekeceğini dile getiren Pir, bu adım sonrasında Türkiye’nin yalpaladığını ve ne yapacağını bilmez bir hal aldığını ifade etti. Pir, “Cumhurbaşkanı Erdoğan yurt içinde olduğu gibi varlığını, iktidarını sürdürmek için düşman yaratmak istiyor ve bu yönde politika geliştiriyor. Erdoğan içeride muhalif kim varsa ya terörist ya da düşman olarak görüyor. Dışarıda da düşmanlık yaratmak istiyor. Erdoğan, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’i şahsi olarak tehdit edip, saldırıyor. Bu tehditler sonrasında Gabriel, ‘Erdoğan tehditleri sonrasında eşim taciz ediliyor’ dedi. Bunu Erdoğan bilinçli bir şekilde yapıyor. Erdoğan kirli, tekçi politikalarının üzerini kabadayı, siyasetten uzak bir üslupla yürütmeye çalışıyor. Ama bunu kimse yemiyor. Gün geçtikçe de tükeniyor, çıkmaza giriyor, ne yapacağını bilmiyor. Onun için de oraya buraya saldırıyor. Erdoğan, tüm bunları güçlü bir Türkiye olarak değil, korkak bir siyasetçi olarak yapıyor” diye konuştu.

‘MİT AVRUPA’DA DA İNSANLARIN PEŞİNİ BIRAKMIYOR’

Almanya’nın Köln kentinde yaşayan yazar ve insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı‘nın cumartesi günü tatil için gittiği İspanya’da Türkiye’nin talebi ile gözaltına alındığını daha önce de benzer bir şekilde bir yazarın İspanya’da Türkiye’nin talebi üzerine gözaltına alındığını hatırlatan Pir, Türkiye bu talepleri İnterpol üzerinden yaptığını söyledi. Pir, “İnterpol’e 190 ülke üyedir. Her yerde bu talep doğrultusunda gözaltına alınabilir. Ama İnterpol’ün 3’üncü maddesinde ‘siyasi suçlardan biri aranıyorsa, o kişi İnterpol üzerinden gözaltına alınamaz ya da tutuklanamaz’ deniliyor. Türkiye bunu kırmızı bültenlerinde siyasi yazmıyor. Direk terörist olarak yazıyor. İspanya’da Kırmızı Bülten’de ‘terörist’ yazılıyorsa, siyasi suç ya da başka suç olduğuna bakılmaksızın işlem yapılır. Dolayısıyla gözaltılar ya da tutuklamalar İspanya’da oluyor. Bunu bilen, İspanya emniyetine bildiren de MİT’tir. MİT Avrupa’da da insanların peşini bırakmıyor ve onlar üzerinde zorbalığı uyguluyor” şeklinde konuştu.

‘PARALAR KESİLİNCE ERDOĞAN YİNE YALVAR YAKAR OLACAK’

HDP olarak Türkiye’ye ekonomik yaptırıma karşı olduklarını, halkın zarar görmesini istemediklerini ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anladığı tek şeyin de ekonomik yaptırım olduğunun altını çizen Pir, “Avrupa Yatırım Bankası var. Türkiye birlik müzakerelerine başladığından beri 25 milyar Euro para aldı. Bu neden veriliyor? Avrupa kriterlerini yerine getirmek için, demokrasi ve özgürlüklerin sağlanması için veriliyor. Şimdi Almanya, Fransa, İngiltere bankaya baskı uygulayarak Türkiye’nin Avrupa kriterleri yerine getirmediği için bu parayı kesmesini istiyor. Bundan bu yatırımlar gelmeyecek. Alman şirketler böyle devam ederse, ‘yeni yatırımlar yapmayacağız’ diyorlar. Türkiye’ye 2020’ye kadar verilmesi planlanan paraların da kesileceği görülüyor. Bakalım o zaman Erdoğan ne yapacak? Bu artist hareketleri yine yapacak mı? Paralar kesilince Erdoğan yine yalvar yakar olacak” dedi.

‘ERDOĞAN YANLIŞ POLİTİKALARLA KENDİNİ KURTARAMAYACAK’

Avrupa’nın amacın tek adam rejimi, diktatörlük olduğunu ve kendileri için büyük bir tehlike olduğunu anladığından dolayı Erdoğan’a dönük bu kadar sert açıklamalarda bulunduğunu ifade eden Pir, 2 yıldır Türkiye’de sivil bir darbenin olduğunu söylediklerini, ancak kimsenin inanmadığını vurguladı. En son Gabriel’in “Erdoğan kendi darbesini yapıyor” söyleminin kendilerini bir kez daha haklı çıkardığını kaydeden Pir, “Türkiye trajikomik bir durumu yaşıyor. Türkiye bu düşmanlık politikasıyla bir yere varmayacak. Kendini bir sonraki seçime hazırlıyor. Bunun için de hem kendini hem de partisini kurtarmaya çalışıyor. Ama Erdoğan yürüttüğü yanlış politikalardan kendini kurtaramayacak. İçeride sıkıştıkça dışarıda yanlış yapıyor. İçeride Kürt politikası olduğu gibi dışta da aynı şekilde yanlış politikalarını sürdürüyor. Referanduma karşı, Kürde karşı, bağımsızlığa karşı, özerkliğe karşı bir siyasetçi var. Ne yaparsa yapsın ne ederse etsin Erdoğan’dan çok yakın bir zamanda kurtulacağız” değerlendirmesinde bulundu.

EN SON EKLENENLER