Okula kayıt şartı: Çamaşır suyu

Yeni eğitim – öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala okul kayıtları dönemi başladı. Devlet okullarında kayıt sırasında istenen malzeme ve bağışları veliler sosyal medyada paylaştı. Okul kayıtları sırasında ücret ya da bağış alınması yakasaklanmasına rağmen ücret dışında velilerden yer temizleyicisi ve el sabunun gibi temizlik maddelerinin de istendiği iddia edildi.

Sosyal medyada bir veli 9. sınıfa kayıt için gerekli belgelerin yazdığı listeyi sosyal medyadan paylaştı. Listede fotokopi kağıdı, prit, pilot kalem ve posta pulunun yanında 5’er kiloluk yer temizleyicisi, el sabunu ve çamaşır suyunun istendiği görüldü. Okulların yetersiz bütçeden dolayı bu yönteme başvurduğu iddia edilirken veliler, “Bunları istemeleri yasal değil” diyerek tepki gösterdi.

‘Nalbura ödedim’

Başka bir veli ise okul kayıt sırasında bin TL vermediği takdirde kaydın yapılmamasıyla tehdit edildiğini belirtti. Çocuğunun açıkta kalmasından korkan veli, pazarlık yaptıklarını, 750 lirada anlaştıklarını, bunun 250 lirasını ise okulun borçlu olduğu nalbura ödediğini söyledi.

Sendikalar tepkili

Şikayetler ile ilgili Antalya Eğitim Birsen Başkanı Mustafa Çoban şunları söyledi: “Devlet okullarında, bazı bütçeler sağlanıyor. Ancak yeterli olmadığı takdirde okul aile birlikleri ve idare tarafından belli çalışmalar yapılabiliyor. Bunlar bağış ve gönüllük sistemine dayalı yapılıyor. Bunun dışında kayıt esnasında gerekli diyerek talep edilen hiçbir şeyi onaylamıyoruz. Ancak velilerimizden okul ihtiyaçlarına imkanı olan velilerimizin istekleri doğrultusunda yardım bekliyoruz. Şikayet edildiği takdirde gerekenler yapılacaktır.”

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise “Devletin okullar için ayırdığı bütçe yeterli değil. Bu noktada okullar ihtiyaçları için ödenek yaratmaya çalışıyor. Bu da veliden çıkıyor. Kayıt sırasında temizlik, kırtasiye malzemesinin istenmesi yasal değil. Burada yapılması gereken velilerin bu idarecileri gerekli mercilere şikayet etmesi” dedi. 

EN SON EKLENENLER