Kadın Devrimi’nin kazanımları federasyon ile korunacak

Halka Destek ve Birlik Kurumu Temsilcisi Beritan Asya, kadınların Rojava Devrimi ile elde ettikleri kazanımları Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi ile koruyacağını söyledi. Kadınlar, Rojava Devrimi’yle beraber büyük bir direniş ve mücadele sonucunda birçok başarı elde etti. Kadınların bu kazanımlarına sahip çıkmaları için Kuzey Suriye Federal Sistemi içinde bütün alanlarda örgütlenme çalışmalarına öncülük etmeleri gerektiğini ifade eden Halka Destek ve Birlik Kurumu Temsilcisi Beritan Asya, 22 Eylül’de gerçekleştirilecek komün seçimi ve kadınların katılımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Birçok kazanım elde ettik’

Beritan, kadınların Rojava Devrimi’ndeki ve Kuzey Suriye Federal Sistemi’nin oluşturulmasındaki rolüne değinerek, şunları dile getirdi: “Rojava Devrimi, Kürdistan’da başladığında kadınlar birçok kazanım elde ettiler. Kuzey Suriye’deki kadınlar da bugün bu varlık mücadelesine katılıyorlar. Kadınların Kuzey Suriye Federal Sistemi içinde yer almaları ve her alanda ve çalışmada öncülük etmeleri de bunu ispatlıyor. Kadınlar, devrimden önce haklarından yoksun bırakılmışlardı, bugün ise bütün Kuzey Suriye’ye yayılmış olan Rojava Devrimi sayesinde kadınlar toplumun ilerlemesinde ve oluşturulmasında önemli bir yere sahip oldular.”

‘Sahip çıkmazsak kaybederiz’

Federal sisteminin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın projesi olduğunu hatırlatan Beritan, “Bu proje, toplumu oluşturan herkesin haklarını koruyan bir projedir. Bu nedenle herkesin, özellikle Kuzey Suriyeli kadınların bu projeye sahip çıkmaları, rollerini aktif oynamaları ve bu sistemi geliştirmeleri gerekiyor. Zaten kadınlar eşbaşkanlık sisteminde de çalışmalarını rahatlıkla yürütebilirler. Eğer biz geleceğimize sahip çıkmazsak, geleceğimizi kaybederiz. Bu yüzden Kürt, Arap, Ermeni ve Suriye’de yaşayan bütün kadınlara çağrıda bulunuyorum, bu projeyle erkek egemen sistemin sonunu getirelim ve geleceğimize sahip çıkalım” diye konuştu.

Berçem Cudî / Kobanê

EN SON EKLENENLER