Pazar kaçak değil, amaç belli

Kayyumun Kadın Emeği Değerlendirme Pazarı’na ilişkin ‘kaçaktır’ söylemine tepki gösteren Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Mutlu, ‘Pazar yeri belediyeye aittir’ diyerek, kayyumun amacının ‘kadınların güçlenmesini engellemek’ olduğunu söyledi

Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) ait Akdeniz Belediyesi Kadın Müdürlüğü’nün 9 Aralık 2016 tarihinde kadına yönelik pozitif ayrımcılık ilkesinden hareketle hayata geçirdiği, Kadın Emeğini Değerlendirme Pazarı’nı belediyeye atanan kayyum Muhittin Pamuk, “kaçaktır” diyerek kapatmıştı. Kapatılmayı, “Halkın iradesine yapılmış bir darbedir” şeklinde yorumlayan Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu, özellikle kadın çalışmalarının hedef alındığını söyledi.

Bütün kadın çalışmaları durduruldu

“Halkın iradesine yapılan darbe ile şuan Akdeniz Belediyesi kayyum ile yönetiliyor. Ben, yönetiliyor diyemeyeceğim. Çünkü yönetilen bir durum yok” diyen Mutlu, daha önce planlamasını yaptıkları tüm kadın çalışmalarının kayyum tarafından durdurularak, kapatıldığını söyledi. Mutlu, kayyumun kadın çalışmalarına saldırmasının asıl amacının kadının güçlenmesini engellemek olduğuna dikkat çekti.

Kadın siyasetinden ürküyorlar

Partilerinin kadın politikaları kapsamında Kadın Emeği Değerlendirme Pazarı, Kadın Sığınmaevi ve Kadın Danışma Merkezleri kurduklarını ve kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele ettiklerini söyleyen Mutlu, yapılan bu çalışmaların uzun yıllar verilen emeklerle örüldüğünü dile getirdi. Belediyeye atanan ilk kayyum Hamdi Bilge Aktaş’ın kendi odasında mesaj verdiğini hatırlatan Mutlu, “Bu da kayyumun kadın siyasetinden ne kadar da ürktüğünün kanıtıdır. Kadın çalışmalarını durdurup kapatması da bu korkunun ne kadar büyük olduğunu gösterir” ifadelerini kullandı.

Pazar yeri belediyeye ait

Kadın Emeği Değerlendirme Pazarı’nın kaçak olmadığını ve tüm yasal işlemlerinin tamamlandığını söyleyen Mutlu, şunları söyledi: “Akdeniz Belediyesi’ne ait bir yerde yapılan Kadın Emeği Pazarı’nın kaçak olması mümkün değil. Pazar yeri belediyeye aittir. Belediyeye ait olan bir yer, nasıl kaçak olur? Kayyum, pazarı kapatmak için mantıklı bir gerekçe bulamadığından kaçak olduğunu ileri sürüyor. Kadınlar para kazanmasın, özgüven kazanmasın, hayatta katılmasın ve kamusal alana katılmasın diye Kadın Emeği Değerlenme Pazarı’nı kapattı kayyum.”

Yerel yönetimlerde kadın rengi ve görünürlüğü için mücadele ettiklerini ifade eden Mutlu, “Kadının kendi çalışma alanlarını oluşturmak için belediyelerin olması gerekmiyor. Kadınlar birlikte hareket ederek kendi ekonomik yaşam alanlarını daha güçlü bir şekilde kurmalıdır” dedi.

MERSİN

EN SON EKLENENLER