‘Hukuksuzluğu teşhir edeceğiz’

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Konca ve SKM, Yüksekdağ’ın 18 Eylül’de görülecek duruşması için çağrı yaptı. Konca, ‘6 milyon seçmenin iradesini yargılayacak bir mahkeme salonu yok’ vurgusu yaparken SKM, ‘Cezalandırılmak istenen kadın iradesidir’ dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) HDP’nin eski Eşbaşkanı ve milletvekili Figen Yüksekdağ’ın 18 Eylül’de görülecek duruşmasına çağrı yaptı. Konca, HDP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında tutuklu bulunan Yüksekdağ’ın ilk duruşmasında yaşananları hatırlattı: “İddia makamı konuşurken, savunma makamının arabaları bağlandı, heyetler salondan çıkartıldı. Buna rağmen Yüksekdağ sözünü söyledi” dedi.

Mahkeme kararını çiğnedi

İlk mahkemede salonun küçük olması nedeni ile ikinci duruşmanın Sincan Cezaevi kampüsünde bulunan salona taşınma kararı alındığını ancak yeni bir kararla mahkemenin 20 kişilik bir salona taşındığına işaret eden Konca, “Bu durum ‘biz bu davayı kapalı yürütmek istiyoruz’ demektir” dedi.

Yüksekdağ’ın “6 milyon seçmenin iradesini yargılayacak bir mahkeme salonu kurulmadı” şeklindeki sözlerini hatırlatan Konca, şunları söyledi: “Dava kapalı görülecekse bu bir yargılama değil bu bir hukuksuzluktur. Mahkeme aldığı kararı çiğnemiştir. Bu temelde bizim kamuoyuna çağrımız 18 Eylül’de de 20 kişilik salon da olsa mahkeme önünde ve salonuna çok daha kalabalık katılacağız. Bu hukuksuzluğu teşhir edeceğiz.”

Bu sözler yüzünden tutuklu

Konca, Yüksekdağ’ın tutuklu bulunmasına neden olan iddiaların bir bölümünü de şöyle paylaştı: “8 Mart baharın müjdesidir. Baharı karşılayan kadınlara bin selam olsun.’ Bugün eşbaşkan bu sözler yüzünden tutuklu. ‘Sokağa çıkma yasakları kaldırılmasını, ölümler ve vahşetin son bulmasını, demokrasi ve siyasetin konuşmasını istiyoruz.’ Demokrasi ve siyaset konuşmasını istediği için Yüksekdağ yargılanıyor.” Konca, son olarak kadın kurumları ve tüm demokratik kamuoyunu Sincan Cezaevi’nde görülecek duruşmayı takip etmeye çağırdı.

Tutuklanan kadın iradesi

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ise yaptığı çağrıda, DBP Eşbaşkanı Sabahat Tuncel, Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu’nun tutukluluk durumunu da hatırlatarak, kadın iradesinin teslim alınmak istendiğine vurgu yaptı. Açıklamada, “Bunların hiçbiri tesadüf değildir. Kadınlar hedef alınarak, kazanımlar ortadan kaldırılmak istenmiştir. Cezalandırılmak istenen Yüksekdağ, Tuncel, Kışanak, Otlu ile tutuklanan kadın vekiller ve belediye eşbaşkanları şahsında kadın iradesidir. Saray’ın yapmak istediğini boşa çıkartmak, irademizi güçlü bir şekilde sahiplenmekten geçiyor. 18 Eylül’de Ankara’da görülecek mahkemeyi sahiplenmek; irademize, sözümüze kolektif kadın kazanımlarımıza sahip çıkmaktır” ifadelerine yer verildi.

EN SON EKLENENLER