Sokaklar Katalanların

İspanya’da sağcı Mariano Rajoy yönetiminin ırkçılığı kışkırtarak Katalonya’yı polis-yargı baskısıyla ezmeye çalışmasına karşı halk, geceleri sokakta geçiriyor. Öğrenciler üniversite işgal etti. Katalanlar, ‘Korkmuyoruz’ dedi

Ordu, polis ve yargı gücüne güvenerek Katalonya’nın 1 Ekim bağımsızlık referandumunu iptal ettirmeye çalışan İspanya yönetimine karşı gösteriler sürüyor. Halk, çadırlar kurarak sokaklarda sabahlıyor.

Çarşamba günü İspanyol polisinin Katalan hükümet binalarına yaptığı baskınla Ekonomi Bakan Yardımcısı Jose Maria Jove dahil olmak üzere, 13 kişiyi gözaltına almasının ardından başkent Barcelona’da başlayan protestolar devam ediyor.

Binlerce protestocu, gözaltına alınan Katalan hükümet üyelerinin serbest bırakılması için Barcelona’da bulunan İspanyol Mahkemesi’nin önünde sabaha kadar nöbet tuttu. Çadırlar kuruldu. İspanyol jandarmasına ait bazı araçlar da bağımsızlık yanlısı eylemciler tarafından kullanılamaz hale getirildi. Bağımsızlık yanlısı pankartlar taşıyan grup, “demokrasi” sloganları attı. Katalonya Özerk Yönetimi’nin Lideri Carles Puigdemont, bir video mesaj yayınlayarak bağımsızlık referandumunun tüm yasal engellere ve polis operasyonlarına karşın 1 Ekim’de yapılacağını söyledi. Puigdemont mesajında, “Bunlar kolay günler değil ama şüphesiz ki, güçlü hissediyoruz. İspanya, otoriterliği arttıkça moral gücü düşen bir rejim gibi hareket ederken, Katalanlar giderek artan bir şekilde en büyük değerleri tarafından destekleniyor: Halk” ifadelerini kullandı. AP’ye konuşan 21 yaşındaki öğrenci Malena Palau, “Mottomuz; korkumuyoruz. Oy kullanmak istiyoruz çünkü neye oy verdiğimizden bağımsız olarak bu hakka sahibiz” şeklinde konuştu.

62 yaşındaki emekli Enric Farro ise, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Demokrasi için bir geri adım. Bu yıllar önce olacak türden bir şey. Şu anda olmaması gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

Militarizm tırmandırılıyor Madrid yönetimi, referandumu “yasadışı” ilan etmişti. Öte yandan yüzlerce ulusal polis gücü ve jandarmanın Barselona’ya sevk edildiği ve İspanyol hükümeti tarafından kiralanan, limanda demirlemiş iki vapura yerleştirildikleri belirtildi. İspanya Anayasa Mahkemesi, 7,5 milyon kişinin yaşadığı Katalonya’nın bağımsızlık referandumu için çalışmalar yürüten 22 üyeye günlük 6 bin ile 12 bin euroya (yaklaşık 50 bin TL) kadar ceza verilmesine hükmetti.

Üniversite işgali

Tansiyon her geçen gün artarken Barcelona’da öğle saatlerinde çok sayıda öğrenci sloganlar atarak ellerindeki dövizlerle birlikte Barcelona Üniversitesi’ni işgal etti. Tutukluların serbest bırakılması istendi.===

Barça: Kaderini tayin herkesin hakkı

La Liga ve Avrupa’nın efsane klübü Barcelona FC (Barça), İspanyol hükümetinin tutumunu protesto etti. Katalanların gözbebeği Barcelona FC, Katalonya halkının kendi kaderini tayin etme hakkında sahip olduğunu, bu hakların özgürce kullanılmasını engelleyecek her türlü saldırının da karşısında olduklarını belirtti.

EN SON EKLENENLER